Изборният закон на БСП: 120 мажоритарни и 120 пропорционални депутати

OFFNews 24 юни 2017 в 15:35 4675 1

Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе следващата седмица в парламента законопроект за Изборен кодекс, в който се предлага смесена мажоритарно-пропорционална система.

Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова след днешното заседание на Националния съвет.

Идеята на социалистите е да не се променя броят на депутатите и те да останат 240. Предлага се 120 от тях да бъдат избрани мажоритарно, а още толкова пропорционално.

Законопроектът предвижда два вида бюлетини - една за пропорционален избор, отделна за мажоритарен, като хората могат да решат да употребят вота си само за един избор.

Един кандидат може да участва и в мажоритарната, и в пропорционалната листа. Ако бъде избран като мажоритарен, неговото място в пропорционалната листа се заема от следващия в нея.

От БСП предлагат гласовете, подадени за една партия или коалиция за пропорционални листи и за мажоритарни кандидати да се изчисляват сумарно и общо.

Право на разпределение на депутати и мандати имат партиите и коалициите, които са преминали 4-процентова бариера, обясни Нинова.

Според нея смесената система дава възможност да се отговори на очакванията на хората, показани в референдума, за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризма в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови