Изборите ще струват поне 57,1 млн. лв., ЦИК пита училищата за видеонаблюдението

Георги А. Ангелов 17 май 2021 в 15:39 4110 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Асен Василев

Одобрените средства са 57,1 млн. лв. за предсрочните парламентарни избори, обяви служебният министър на финансите Асен Василев след заседание на правителството. От думите му се разбра, че това е минималната сума, която ще отиде за предсрочните избори.

“Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане а разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване”, съобщиха от правителство. 

„Това включва обезпечение на над 500 допълнителни секции в чужбина. Освен тези 57, 1 млн. лв., са одобрени и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако епидемиологичната обстановка не продължи, тези пари няма да бъдат необходими“, каза Василев

„След като МОН подаде информация какво видеонаблюдение има по училищата в момента и се прецени какво допълнително видеонаблюдение е необходимо и ЦИК прецени дали видеонаблюдение, ще има, или не, на тези избори, Министерство на финансите се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими“, посочи още Асен Василев.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни машини за гласуване ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на ЦИК.

Част от необходимите средства за финансирането на одобрените разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част – чрез преструктуриране на централния бюджет за 2021 година. 

“При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева. В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор да участва в изборния процес”, се казва в съобщение на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови