Изборите може да се отложат с два месеца, президентът решава според пандемията

Може да има зелени коридори за гласуване на възрастните хора, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева

OFFNews 03 декември 2020 в 09:23 2892 0

Снимка Архив

Законът позволява изборите да бъдат отложени с до два месеца, ако ситуацията с коронавируса не се подобри. Възможно е парламентарният вот, който трябва да се проведе през март догодина, да бъде до края на май.  

Решението за това може да вземе президентът, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по бТВ. 

По думите ѝ все още не е решено как ще гласуват хората, които са под домашна карантина. Изборният кодекс позволява гласуване с подвижни урни, но това няма как да се приложи в този случай и ще трябват законодателни промени, ако ситуацията с пандемията не се промени. 

"С подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова увреждане. Ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла дотогава", заяви Цанева. 

Тя допълни, че е възможно изборният ден да започне в 5, вместо в 7 часа, за да се избегне струпване на гласоподаватели в секциите. Мисли се и за "зелени коридори" за гласуване на възрастните хора, стана ясно още от думите на говорителя на ЦИК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови