Избори преди изборите: 14 местни вота на 3 октомври

Ружа Райчева 23 септември 2021 в 17:02 2374 0

Две общини - Калояново и Стражица ще избират кмет на 3 октомври. На същата дата ще има още 12 вота за кметове на кметства: Аспарухово, Церово, Охлювец, Буковлък, Дянково, Студен Кладенец, Дебелт, Арчар, Сливница, Церовище, Копринка, Вакарел.

В някои от селата причината за предсрочните избори е, че избраният през 2019 г. кмет е починал.

Голямото ромско село Буковлък край Плевен е без кмет след смъртта на Росен Русанов, който почина на 4 май тази година от коронавирус.

Благоевградското село Церово остана без управник след смъртта на Лефтер Едипов през март. Там предизборните страсти вече започнаха - временния кмет Галя Анева беше отстранена от поста, защото е кандидат на БСП за кмет.

В село Дянково да избират нов кмет, след като на 26 май след продължително заболяване почина дългогодишният кмет на разградското село Хюсеин Хаккъ от ДПС.

В Дебелт, Арчар и Аспарухово старите кметове подадоха оставка.

Бившият кмет на Дебелт Ангел Ников подаде оставка от поста си на 11 май, с довода, че е с „вързани ръце“ и не е получил подкрепа от община Средец. Ников дори изтъкна, че е сам е закупувал крушките в кметството и консумативите за принтера заради пестене на средства, което намира за недопустимо.

Видинското село Арчар е в подобна ситуация след като Боряна Георгиева-Русинова подаде оставка от кметския пост на 18 август по лични причини. Русинова се е явила на конкурс за старша сестра в МБАЛ „Св. Петка“ във Видин и го е спечелила. Тя вече е започнала работа в отделението по уши нос и гърло. На нейно място временно е назначена Веселина Данаилова.

Село Аспарухово, Варненско, отива на частнични кметски избори след като Велислав Христов подаде оставка през май, поради избирането му и заемане на председателско място в ЧЗП „Съгласие“. 

На някои места предрочни избори се налагат, защото предишните кметове са осъдени.

Благоевградското село Сливница се намира в изключително любопитна ситуация – кметски избори се налагат защото досегашния кмет Йордан Дончев е с условна присъда за 2 години, а също е лишен от правото да упражнява професията си за срок от 5 години.

Присъдата на Дончев е за документни престъпления – с нотариални правомощия за Сливница той заверява декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг. Йордан Дончев бе издигнат от ГЕРБ през 2019 г.

Община Калояново ще избира нов кмет след като през 2019 бившият кмет Георги Георгиев бе заловен да шофира дрогиран. Въпреки, че Общинската избирателна комисия отказа да го острани Административния съд прекрати правомощията му. Георгиев призна вината си и сключи споразумение в прокуратурата, като се договори на 8 месеца условна присъда. Временен кмет на негово място в момента е Веселин Бонов.

Село Копринка също ще избира нов кмет, след като ВАС взе решение да отнеме кметските правомощия на Кенан Саид от ДПС.

Към датата на полагане на кметска клетва Саид е имал регистрирана фирма като едноличен търговец. Той е подал заявление-декларация пред Търговския регистър за заличаване, но едва в началото на януари 2020 година, след законовия едномесечен срок от полагането на клетвата. Кенан Саид също така не е уведомил писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

Причината за кметски избори има община Стражица е, че градът остана без кмет след като Румен Павлов от БСП стана народен представител в 46-ото Народно събрание, което продължи само 57 дни. Временен кмет на общината в момента е Георги Бянов, който е издигнат като независим кандидат за изборите на 3 октомври.

В две от селата има само един кандидат за кмет.

В кърджалийското село Охлювец това е Ерай Юнуз от ДПС. За вота се регистрираха и ГЕРБ и БСП, но не излъчиха кандидати.

Осман Фаик Ахмед от ДПС е единственият кандидат за кмет в крумовградското село Студен кладенец. ГЕРБ и БСП също имат регистрации, но не и кандидат за кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови