Иво Христов: Идеологическият подход на ЕС към енергетиката ни лиши прибързано от атомната енергия и газа

“Ако ефектът от либерализацията е скок и волатилност на цените, каква е ползата от нея?”, пита евродепутатът

OFFNews 02 февруари 2022 в 20:32 1311 0

„През последните шест месеца станахме свидетели на безпрецедентно високи цени на електроенергията вследствие на газовата криза. Геополитическото напрежение поднася удобно обяснение на кризата, но то е само конюнктурен фактор. Проблемът е в идеологическия подход на нашия съюз към енергетиката. Той е причината да се лишим прибързано от атомната енергия и газа. В България близо 40% от населението попада в категорията „енергийно бедни“, а дилемата „храна или отопление“ стои пред редица домакинства.“

Това заяви българският евродепутат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) Иво Христов по време на дебат с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.

„В обединена Европа енергийно бедните са официално 31 милиона и тъкмо те са най-драматично засегнати от скока на цените. Енергийната криза засилва недоверието в Съюза, което крие и политически рискове“, каза още Иво Христов.

Евродепутатът коментира още: „Ако ефектът от либерализацията е скок и волатилност на цените, каква е ползата от нея?“

По думите му, включването на ядрената енергия в зелената таксономия е стъпка в правилната посока.

„Класифицирането ѝ само като „преходна технология“, обаче, в съчетание с трудно изпълними технически параметри, е половинчато решение. В контекста на енергийна криза, се нуждаем от устойчиви мерки“, каза още Христов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови