Иво Атанасов: ИТН пак ще са препъникамък, поведението им е двуличие

OFFNews 20 юли 2022 в 08:47 2128 0

иво

Снимка БГНЕС

Иво Атанасов

"Трябваше да се състави правителство с втория мандат между партиите, които свалиха действащото правителство". Това каза пред БНР Иво Атанасов, независим депутат, част от гражданското движение на Радостин Василев, бивш секретар на парламентарната група на ИТН.

И допълни, че условието за правителство с третия мандат – по време на преговорите да бъде прието антикорупционното законодателство и Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, няма как да се реализира за такъв кратък период от време.

"Песимист съм по отношение на третия мандат и избор на правителство. Ключът към това правителство и препъникамък ще бъде ИТН. Въпросът е дали ДБ, ПП и БСП ще се доверят отново на такъв партньор като ИТН, който се доказа като непостоянен, непредвидим и зависим", каза той.

В предаването "Преди всички" Атанасов допълни, че вижда промяна в поведението на ИТН, но определи това като двуличие.

"Проблемът при ИТН е, че решенията се вземат еднолично, има устав, който никога не е спазван", добави бившият следовник на Слави Трифонов.

Той сподели, че независимите депутатите все още нямат покана за разговор за съставяне на правителство с третия мандат, който е в БСП.

"Колегите са прави да чувстват притеснение за националната сигурност на страната и този меморандум с Gemcorp е хубаво да бъде прекратен. Това може да се случи и сега, и при следващо правителство с министерски подпис. Много внимателно трябва да се действа при прекратяване на договори", каза още независимият депутат.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Разследване на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" разкри връзка между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!