Иванов: Тези, които искат да бутнат правителството, палят свещи в руската църква то да остане

Янка Петкова 19 ноември 2023 в 12:47 4106 3

Христо Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

“Тези, които на два пъти с вот на недоверие се опитват да бутнат правителството, мисля, че ходят до руската църква да палят свещи то да остане, за да не се стигне до избори.” Това каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по БНР.

Колкото и да му се иска на някой да клати лодката, това управление няма алтернатива. Кризата е постоянна, но тя никога не може да ескалира твърде много, защото това е най-добрата конструкция, която можем да имаме при тези политически обстоятелства, категоричен е депутатът.

Според него е време да си дадем сметка, че България преминава в ново политическо състояние, при което няма политически шампион победител. През 2009 г. например е било напълно ясно кой е разгромил останалите, и това е довело до концентрация на власт.

“Изглежда сме достигнали до някаква колективна мъдрост, че е по-добре равномерно да бъдат разпределени потенциалите и претенциите”, каза Иванов. Затова при призивите за разграждане на модела на ГЕРБ не може да се очаква замяната му с някакъв модел на ПП-ДБ, смята той.

По думите му, режимът на политически баланс сега не е между Христо Иванов, Кирил Петков и Бойко Борисов, защото той ще сработи, само когато ангажира реално обществените групи, обществената тъкан, на която се крепи политическото представителство, и едва тогава вместо разделение ще видим интеграционни процеси в обществото.

Задачата е не моделът на ГЕРБ да стане моделът на ПП-ДБ, а да няма модел, в който се концентрира политическа власт, тя се превръща в икономическа и медийна, упражнява се извън институциите и лесно става корупционна, защото безконтролната власт по дефиниция е корупционна. Сега това разделение на властта, което ни налагат избирателите, предполага, че никой не може да се развърти сам и да прави едно или друго. И това се вижда във всяка криза. Така малко по малко научаваме, че трябва да си говорим - просто няма къде да ходим. И че в крайна сметка трябва да можем да се аргументираме пред избирателите, но не с тропане по масата и жестикулации, а с решения, каза съпредседателят на ДБ.

Той е категоричен, че конституционната рамка е гаранция за смяна на модела, при който не се концентрира власт и тя не се упражнява отвъд правосъдните институции. И заяви готовност неговата коалиция да чуе конкретни предложения за подобряване на текстовете за промени в основния закон, както това се случи на заседанието на конституционната комисия в парламента, на което се обсъждаше реформата на прокуратурата.

Иванов изрази надежда, че в рамките на декември поправките в конституцията да бъдат приети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

3

Кирето

19.11 2023 в 22:10

Възможно най-противната мутра в БГ политиката прави поредните внушения.
Този сглоби невъзможен франкенщайн с опорки, лъжи и слугинаж.

Изглежда ми изнвервеничък.

400

2

демотиватор

19.11 2023 в 18:48

Всеки европеец има 2, 3 или 4% неандерталски гени, казват учените.
Но някои май ще да имат и доста повече (ジ)

-480

1

Октим

19.11 2023 в 18:02

Лошото е, че и на църква не ходят, тъй като техния “бог“ е друг!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика