Иванов и Мирчев: Концесията на летище София смърди на корупция и национално предателство

Ружа Райчева 05 ноември 2021 в 12:51 7289 3

Снимка Фейсбук

Как се нарича, когато от едната страна имате скрит собственик, заинтересовано лице, а от другата страна имате поредица решения на най-високо политическо ниво, на Бойко Борисов и неговия Министерски съвет тогава, които не могат да бъдат обяснени от гледна точка на национален интерес? Нарича се "смърдеж на корупция".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по време на живо включване от официалнатa Фейсбук страница на "Да, България", заедно с Ивайло Мирчев пред летище София. През пролетта двамата заявиха, че зад концесията на летището стоят братя Домусчиеви, заедно с помощта на бившия премиер Бойко Борисов. 

"Не просто става дума за някакъв обект, а за обект на стратегическа национална сигурност, обект, от който зависи цялото икономическо развитие на България. Това се нарича, че мирише на национално предaтелство", каза Христо Иванов. 

Двамата с Мирчев разказаха как по време на миналите Народни събрания са се опитали да "изкопчат нещо" от транспортния министър, но той не им е отговорил. По думите им концесионерът на летище София е положил много усилия да ги сплаши - с писма, с адвокати и заплахи. 

"Когато с Христо преди 10 месеца заявихме, че зад концесията стои Домусчиев и става въпрос за ощетяване на страната за 1 млрд лв., част от политическия елит ни се смееха, а част от хората на ГЕРБ ни говореха как това са небивалици, но какво стана? Вчера министърът на транспорта от служебния кабинет каза, че има информация от достоверни източници, че 20% от концесията на летище "София" се държат от братя Домусчиеви."

Твърдението на министър Алексиев междувременно бе отречено от магната Кирил Домусчиев.

"Категорично заявявам, че тези твърдения, намеци и внушения са поредната 100-процентова лъжа и са част от инструментариума на настоящата предизборна кампания, от която определени лица и медиен кръг се опитват да извлекат политически дивиденти и ползи. Тази лъжа, която цели да ме дискредитира, е изфабрикувана от субектите, които понастоящем се опитват да дирижират задкулисно политическия живот в страната и да позиционират участниците в него, включително посредством опити за манипулиране на общественото мнение чрез фалшиви новини и под предлог, че се защитава интереса на държавата и гражданите. Жалко е, че в това мероприятие участва и лице, заемащо висша държавна длъжност, каквато е служебният министър на транспорта", написа той във фейсбук.

По-късно и от фонда Меридиам отрекоха Домусчиев да има участие във фирмата концесионер.

Иво Мирчев припомни, че обединението СОФ Кънект спечели концесията с оферта, от която държавата ще получи с 300 млн. лв. по-малко от най-доброто финансово предложение при търга. Той каза още, че от ДБ неедократно са призовали ДАНС и службите да се сезират и да видят кой стои зад този фонда Meridiam:

"Единственото, което прави този фонд е да управлява активите на своите акционери", категоричен е той.

Той смята, че е много важно да не забравяме, че в последните си дни на управление, правителството на Бойко Борисов е опростило концесионна такса за половин милиард лева:

"Същите тези пари концесионерът вкара като такса в държавния бюджет от 660 млн. Тоест, Борисов опрости всички концесионни такси за 25 години, а залагайки пред банките бъдещи приходи пред банките, концесионерът е платил огромната такса на правителството. Какво излиза - ако ние двамата решим да вземем летище София, без да имаме доходи, правим един фонд - опрощават ни въпросните стотици милиони, а пък ние теглим, залагайки бъдещите приходи", разказва Мирчев.

Според него така всеки български гражданин може да стане концесионер на летище София и това е изгодна финансова сделка без риск и заради това става дума за "огромно престъпление". Ивайло Мирчев припомни и твърденията на служебния транспортен министър от четвъртък, че досега операторът на летище “Мюнхен” “не се вижда никъде” и са вложени едва 200 000 евро в ремонт на “една тоалетна и 5 дивана”.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че "не е виновен този, който яде баницата, въпросът е в зелника, въпросът е кой му я дава":

"Борисов носи отговорността за цялата тази схема. Всъщност това е игра на пинг-понг през последните дни на неговото управление."

Двамата с Мирчев обявиха, че в следващия парламент ще предложат да бъде създадена комисия, която да разследва цялата сделка за концесията на летището.

"Става дума за откраднати близо 1 млрд лв. Ще се обърнем към френската държава да ни помогне и да разберем кой стои зад фонд Meridiam, защото очевидно българските служби нямат воля да проверят. На последно място ще поискаме МС да преразгледа самата концесия", каза още Ивайло Мирчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

3

Lyubo

05.11 2021 в 18:28

А спомняте ли си колко пъти от БСП повдигаха въпроса за тази концесия, ама тогава си мълчахте !!!

5827

2

pisnamiotmutri

05.11 2021 в 13:37

на всички е ясно ама кучетата си лаят, а държавата си се изкупува на безценица
 
X

Да помогнем на украинските деца!