Иван Таков: Възмутителен е отказът да бъдат подкрепени читалищата в кризата

OFFNews 17 декември 2020 в 15:46 1156 0

Възмутителен е отказът да бъдат подкрепени читалищата в кризата. БСП – София прави три конкретни предложения относно план-сметката за чистота на София през 2021 година. Това каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков.

"Първо, намаляване с 10 % на такса „Битови отпадъци“ за недвижимите имоти на гражданите. По този начин около 5 милиона и половина ще останат на разположение в семейните бюджети, които ще са им в полза предвид утежнената икономическа обстановка в столицата", обясни Таков.

Освобождаване от задължението за плащане на такса „Битови отпадъци“ за всички читалища на територията на Столична община е второто предложение на социалистите. „Правим предложението за 2021 година, защото за да бъдат освободени въобще от това задължение читалищата, е необходима промяна в наредбата, която ще предложим на последващ етап“, каза общинският съветник от БСП и се аргументира, че читалищата пострадаха сериозно в COVID кризата, а те са и винаги са били едно от най-значимите културни средища и им дължим подобна подкрепа. По думите му това няма да струва на Столична община повече от 80 хиляди лева, което е нищожна сума на фона на очакваните приходи от такса битови отпадъци за 2021 година в размер на почти 230 милиона лева.

От БСП – София предлагат и средствата за лятно улично почистване да бъдат увеличени с допълнителни 3 милиона лева. Тези средства да се изразходват само за миене на вътрешно-квартални улици.

„Предложението за увеличаване на честотата на миене се прави като допълнителна мярка за подобряване качеството на атмосферния въздух", посочи Иван Таков.

"В предложеният проект на план-сметката за 2021 година разходите са в размер 220 милиона лева, същевременно предвидените приходи от такса „Битови отпадъци“ са в размер над 228 милиона лева. Отново е заложен излишък от над 8 милиона лева, а реално ще бъде много по-голям“, изтъкна заместник-председателят на групата на социалистите и отбеляза, че направените предложения кореспондират изцяло с предвидения излишък.

Според него това означава, че изпълнението на план-сметката за 2021 година не е застрашено от недостиг на средства. „В нашите предложения няма популизъм. А в сферата на чистотата Столична община е огромен длъжник на софиянци", заяви Иван Таков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови