Иван Костов за ПП: Груба политическа грешка, трябва експертно правителство

OFFNews 28 май 2023 в 10:40 8429 13

Иван Костов

Снимка БГНЕС/архив

Излиза, че "Продългаваме промяната" взимат решения с 25 на 24 гласа и го налагат на "Демократична България", коментира Иван Костов

Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г. Според него преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ са върнати в началната им точка. 

Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов. 

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия.  Удивлявам се как могат така леко да се говорят подобни неща, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора", заяви Костов. 

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили":

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок", каза той. 

Костов смята, че е груба политическа грешка това, че двете части от коалицията "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са обсъждали решението за съставяне на правителство поотделно. Това, по думите му, противоречи на самата същност на една политическа коалиция.

"Излиза, че "Продължаваме промяната" взимат решение с 25 на 24 гласа и го налагат на "Демократична България", която изглежда като сателит, придатък. Ако бяха направили общо заседание на парламентарната група и ръководствата, нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да се клюкарства толкова, да се изхвърлят в оценките", обясни Костов.

Помолен да коментира конкретни тези в записа, предизвикали недоволство на анализатори и на политическите опоненти на "Продългжаваме промяната", Костов каза, че е съгласен с това, че специалните служби са опасни. Добави обаче, че начинът, по който лидерите на "Продължаваме промяната" си представят, че могат да ги прочистят, "не става". "Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство", каза бившият премиер.

Според него на сбирката на "Продължаваме промяната" незаслужено е нападнат Христо Иванов, че разговарял с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ами с кого да говори, ако иска конституционно мнозинство?! Що за безочие и лицемерие!", възмути се Костов. 

Могат да останат представители на ГЕРБ и на ПП в кабинета, но останалите трябва да бъдат експерти. Да се събере ПГ на ПП-ДБ и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ, посъветва Иван Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

13

Деспин Митрев

28.05 2023 в 19:47

Самозабравянето е една от уникалните български черти :)))

318

12

Valioka

28.05 2023 в 18:14

Святостта на Папата е съвсем друга тема и може да се поспори по този въпрос, но Костов и срещу него да тичат, няма да го стигнат... Просто са доста, доста неопитни, ама и това вече не фаща дикиш, защото вече две години са в Парламента. Така, че е време да се поошлайфат малко, защото иначе ще продължават да губят, а и България ще губи покрай тях, защото се вижда че са ентусиазирани, чисти души... Или поне голямата част от тях. Що им требваше лозе на баир с това гов.до Радостинчо? Първия път така ги подхлъзнаха и сега пак... Е, айде стига вече де...

9030

11

Ivan Terziysky

28.05 2023 в 17:21

"Що за безочие и лицемерие!", възмути се Костов.

А такаааа. Какъв е тоз език г-н Костов? Много се изпускате! Наричате Кирил Петков, Асен Василев "безочливи и лицемери"?!
Малко по кротко! По обрано с емоциите. Хайде сега вие на свой ред да се извините. Ще го направите ли? Не, разбира се. Но Кирил Петков го направи, така че, да не се правим по свети от папата. Защото, не сме. ;)

14469

8

случайно прочетох

28.05 2023 в 13:33

Прав е Костов и е добре да го послушат, защото времето си върви и не работи в полза на България.
Разбирам, че преговарящите са уморени.Не е лесно да се договаряш с тиква и с мижитурките около нея, но с по-малко емоции и повече прагматизъм трябва да се състави правителство.
И с ДПС е добре да се разговаря.

723

7

user4eto

28.05 2023 в 13:12

Еййй мама му стара, всички се надпреварват да коментират мазния запис на лепкавия гел, който излезе 4 четири дни впоследствие.
Никой ли няма да се усъмни в достоверността му и дали няма сглобени фрази с изкарани от контекста думи.
Не, ясно е.
На ватенките им харесва така.
Костов, добър политик си, не се излагай и ти да се подлъгваш по манипулирани записи.
И аз като депутата Христо се чудя, къде са записите на пеевски, доган, зеления чорап, копейката. Няма нали? А защо?

17439

5

мнение от IP

28.05 2023 в 12:31

danvan, мисля, че идея има (Борисов с идеи ли управляваше?). Обаче се сблъсква със стената на бетонираната корупция, манталитета, недоверието, страховете и не знаят още как да я преодолеят. Малко се хвърлят с главата напред и сигурно ще си я строшат. Ама пък отстрани само зяпачи....Как да стане?

1042

4

danvan

28.05 2023 в 12:22

Безкомпромисно точен е Костов.
Няма проблем със суверенитета но има проблем с липсата на ясна визия и идия как да се управлява.