Иван Костов: Президентът говори като руски агент за влияние. В очите му всички сме войнолюбци

Смешно е президентът да говори по този начин - все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя, каза той

OFFNews 05 февруари 2023 в 12:37 8158 15

Иван Костов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Костов

Войнолюбците сме ние - цялата евроатлантическа общност, в очите на президента Радев. Той говори като руски агент за влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти на влияние в България и те да са непрекъснато по телевизията, а ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно. Няма как да стане това.

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНТ. По думите му войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни рискове за нашата страна.

Според Костов в тази ситуация националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общност, което включва бързо приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и модернизация на армията.

"Тази война дестабилизира не само икономиките, но и политически. От тази гледна точка най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което означава да станем много по-активни в модернизацията на българската армия, да влезем в Шенген, да въведем еврото. Дори да не сме готови за еврозоната, аз си спомням, че и Гърция не беше въобще готова, но помня, че господин Симитис (Константинос Г. Симитис - бивш премиер на Гърция - бел. ред.) помогна за присъединяването, въпреки че нямаше изпълнение на Маастрихтските критерии, защото имаше по-важни политически цели", каза още Костов. 

Бившият премиер добави, че България има голям проблем в позиционирането си като общество. Според него това, че страната ни не предостави безвъзмездна помощ на Украйна, а продаде арсенал през посредници, не създава голямо доверие в евроатлантическата ни ценност, а политики като тези на БСП и "Възраждане" изтеглят България и я държат в периферията - "в пространството, където се простират съмненията и на ЕС и на НАТО, което поражда съмненията, че не сме достатъчно солидарни с тази политика".

"Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и ЕС. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не говорят и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е правилна. Напротив - сеят съмнения", посочи Иван Костов.

Според него в условия за икономически растеж не може да се говори за икономическа криза в България. Инфлацията у нас е допълнително напомпана от политиката по доходите, започната от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев, смята той.

"Цените на енергията бяха овладени от целенасочена и мощна политика на ЕС и САЩ. Те се пребориха с Путин, а не служебното правителство. Смешно е президентът да говори по този начин, все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя", каза той.

По думите му България е успяла да запълни единия от двата големи разлома, пред които се намира, осигурявайки силна парламентарна подкрепа за военната помощ за Украйна.

"Другата пропаст стои отворена и е все по-дълбока. На практика Борисов управлява - всички ключови органи остават с несменени ръководства. Блокирането на този парламент попречи на това изваждане от ключови позиции на пирамидата, защото това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази битка да спре по средата, разбирате ли? И няма как да се преодолее тази пропаст", каза той.

Бившият премиер призова да се изпълнят условията за Плана за възстановяване и устойчивост, които включват съдебна реформа, подсъдност на главния прокурор, отмяна на възможността на висшестоящите прокурори да отменят актовете на нисшестоящите. Това ще помогне и за присъединяването ни към Шенген.

"Не може да се влезе там със служби, на които европейските страни нямат доверие, защото там се разпространява секретна и конфиденциална информация - какви хора влизат, минават и така нататък. Ако не направим тази реформа на службите, ние не можем да спечелим това доверие. Дълбокото интегриране в евроатлантическата общност намалява в голяма степен рисковете за България. Ако останем в периферията, никой няма да мисли добро за нас", посочи той.

Костов коментира и коалицията между "Демократична България" и "Продължаваме промяната", като определи обединението като единственото ново предложение на изборите на 2 април.

"Ако те направят тази коалиция, избирателите ще видят нова формация, показала воля за обединение, решила вътрешните си проблеми и готова да поеме отговорност. Останалото ще е същото. В този смисъл социолозите, които казват, че всичко ще е както си е било, може би не са прави. ДСБ и "Да, България" правят компромис с това обединение, какъвто се прави и в много други европейски страни. Винаги се жертва нещо в такива коалиции и трябва да се попита в името на какво", категоричен е той.

Костов добави, че ще подкрепи избора на ДСБ на националния съвет. 

Според бившия премиер политиката на България спрямо Северна Македония е европейска, но липсва реципрочното отношение: "Европейска политика е пускането на два рейса, водени от Мицоски, да бъдат допуснати в Благоевград, за да поднесат своите цвета на когото те преценят. В обратната посока не виждам това. Ние не се отклоняваме от европейската политика, а този, който го прави, е Северна Македония".

По думите му подобни събития като вчера няма никъде в Европа. "Отказът на Северна Македония да поднесат заедно с българската делегация цветя е нарушаване на договореността между двете страни. Имаше традиция на честване заедно - колко пъти ходиха и премиери, и министри и честваха заедно. Нашият министър (на вътрешните работи Иван Демерджиев -бел. ред.) е отишъл, той е бил там и те не са поискали с него да честват заедно".

Иван Костов припомни, че България първа призна Македония - "те са го забравили отдавна".

"Сега сигурно си мислят, че СССР първи ги е признал. Ние им помогнахме в тежките моменти, когато огромни маси депортирани косовски албанци се стовариха на границата им. Ние бяхме втората страна в света по размер на помощта, която им оказахме, въпреки че и ние тогава бяхме в бедствено положение - забравили са го и това. Ние бяхме тези, които им помогнахме да не стигнат до гражданска война - дадохме им танкове, за да се респектират албанците и да се стигне до Охридското споразумение", обясни той.

По думите му се е натрупа капитал, но е започна да се обезценява и разрушава в момента, в който българите с българско самосъзнание започнаха да създават свои организации в Северна Македония.

"И тогава се оказа, че голяма част от северномакедонския елит гледа към Белград. Това нарушаване и тези репресии към хора с българско самосъзнание - репресии на етническа основа - това е недопустимо и е тотално нарушаване на основни норми. Те трябва да разберат, че прекрачват граници, които идентифицират Европа като общност", каза Иван Костов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -529

  22

  6екеr4о

  06.02 2023 в 14:59

  Костов е спорна личност, меко казано. Това, че казва очевадни истини в момента, не прикрива миналите му грехове, по мое мнение.
  Имам съученичка, която от много години живее в Нова Зеландия. Имам чувството, че не я слуша главата много, много, но се вързах на нейно мнение във Фейсбук относно първите мемоари на Костов, че не била чела по-истинна книга за т. нар. преход.
  Нямах си работа, купих книгата, но прочетох само главата за причините, които са попречили на лустрацията, според Костов.
  Много приказки, много логорея, много имена намесени, включително и това на Димо Гяуров, тоя със странната и зашеметяваща кариера, с него сме състуденти и бе необяснимо как от студенска скамейка го назначиха генерал!?
  Извинявам се за отклонението, но реални причини в мемоарите няма!!!
  Като в стария виц от времето на Соца:
  Какво пречи на Народната република да се развива нагоре?
  Отговорът е: Световният империализъм и четирите годишни времена!
  Та и с Костов така...

  1273

  15

  Johnny B Goode

  05.02 2023 в 20:35

  Проблемът не е, че не си е пил хапчета Красимирчо.
  За такива като него прехласващи се пред "харизмата на Бойко" хапчета няма открити, няма открити.

  1810

  13

  Maxim

  05.02 2023 в 19:46

  До Krasimir T.Georgiev .Ти ******* ли си, или не си си пил хапчетата.
   
  X

  Сърбия - приятел или враг