Иван Костов осъди НАП, спечели дело за неплатени данъци

OFFNews 05 януари 2023 в 12:39 3303 0

Иван Костов

Снимка БГНЕС/архив

Бившият премиер Иван Костов спечели дело срещу данъчните

Иван Костов спечели дело срещу Националната агенция по приходите (НАП) - ревизионен акт, с който бившият премиер първоначално е уличен за неплатени данъци за няколко десетки хиляди лева, е отменен изцяло от  Административен съд – София град. 

Преди да приключи на първа инстанция, сагата с данъчните продължава пет години, съобщи Медиапул. 

Пълната данъчна ревизия на Костов започва през 2018 година. Проверени са неговите доходи за петгодишен период – 2012-2017 година. 

Данъчните не са признали заем на Костов и съпругата му към фирмата на дъщеря му Мина Костова, не са взели предвид притежавани от него сума преди началото на ревизията. Голяма част от спестяванията и вложенията на бившия премиер са вкарани в графата необясними приходи, включително пари на бащата на Костов.

Крайният резултат е, че през 2019 година НАП иска от бившия премиер повече от 31 000 лева данъци и 11 000 лева лихви. 

През август 2019 г. Костов коментира пред бТВ: "Резултатите от тази проверка до момента са абсурдни, но подсказват възможност прокуратурата да ги използва за политически мотивирано производство".

"След две данъчни ревизии, които продължиха 2 – 3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата. Те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвикали някакъв проблем", обясни Костов.

Според него това ще даде възможност на прокуратурата да действа "срещу човек, за когото те са убедени, че стои зад "Демократична България" и зад протестите срещу избирането на г-н Гешев за главен прокурор".

Сега съдът отменя изцяло резвизионния акт на НАП и осъжда данъчните да платят на Костов 1212 лева разноски по делото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !