Иван Иванов от БСП: Служебният кабинет назначава кадри на ГЕРБ в земеделието, маха нашите

Смените в горските предприятия поставят под риск дървата за зимата на стотици семейства, предупреждава бившият земеделски министър

OFFNews 14 август 2022 в 13:11 1910 1

Иванов
Иван Иванов от БСП.

„Развитието на сектор “Земеделие” последните седмици може да бъде обобщено с няколко думи - назначаване на кадри от служебния кабинет, свързани с ГЕРБ, докато в някои министерства се уволняват кадри на БСП. Това няма как да не буди притеснение и съответно възниква въпросът какво стои зад тази политика.“ Това пише във Фейсбук пост членът на Националния съвет на БСП и бивш земеделски министър Иван Иванов.

Той посочва, че в същото време Бойко Борисов изсипва купища лъжи, чертаейки апокалиптична картина в родното земеделие, забравяйки удобно как превърна сектора в развалина и символ на корупция след изхарчени милиарди европейски и национални средства в няколко програмни периода.

„Резултатът е хиляди залежали проекти в ДФЗ, защото някой е чакал да му се напълни чекмеджето, ширеща се корупция на „Капитан Андреево“, приготвено източване на „Напоителни системи“, разпокъсано земеделско производство и тънещи в нищета малки и средни производители – чакащи поредното подаяние от самозабравилия се тогава премиер и куп други нарушения, за които е сезирана прокуратурата“, заявява Иванов.

„В тази тежка ситуация за страната ни не се говори за така чаканите от земеделците плащания, които успяхме да осигурим с много усилия, а именно близо 3,4 млрд. лева национални и европейски средства, които да бъдат отпуснати до края на годината, гарантирани именно при управлението на БСП в Министерството на земеделието – едно безпрецедентно подпомагане, което вдигна летвата изключително високо“, пише още доскорошният министър, добавяйки, че няма и дума за работата по Стратегическия план, от който зависят средствата за българското земеделие през следващите пет години и който именно предходното редовно правителство съфинансира с 60%, за разлика от предходните 15%.

„За сметка на това се назначават кадри, свързани с бившите управляващи на различни позиции, докато от ГЕРБ говорят за несправяне в сектора. Прави впечатление, че се правят смени в ръководствата на държавните горски предприятия. Те бяха изправени пред важната задача да осигурят необходимите количества дърва за огрев за българското население за предстоящия тежък зимен сезон. Това може да постави стотици семейства пред невъзможност да осигурят своето отопление на дърва през зимата“, посочва бившият агроминистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови