Ивайло Мирчев: Не е вярно, че Лукойл започва да плаща данъци. Ще получим 400 млн. лв., а те са спечелили милиарди

Искаме си парите, каза депутатът

OFFNews 10 ноември 2023 в 18:46 3921 3

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Реалистичният срок за прекратяване на дерогацията за руски петрол за "Лукойл Нефтохим Бургас" е до края на февруари 2024 г., а не веднага. Ще обсъдим този срок в коалицията и правителството.

Това заяви депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и член на парламентарната енергийна комисия Ивайло Мирчев пред бТВ. 

Той предупреди, че предложението на председателя на комисията Делян Добрев дерогацията да бъде прекратена след 3 дни може да доведе до криза на пазара на горива и иронизира, че Добрев може да получи орден за пръв евроатлантик.

Мирчев обаче изрази надежда Националната агенция по приходите за три дни да направи пълна проверка на износа на “Лукойл Нефтохим”, а до 10 дни да стане ясно кога особеният управител на държавата може да поеме оперативния контрол над рафинерията. Целта е той да гарантира доставките на неруски петрол и да поеме контрола над складовете. Особеният управител бе въведен със закон по предложение на "Демократична България".

"Не е вярно, че "Лукойл" започва да плаща данъци. Ще получим около 400 млн. лв. от началото на годината, а те са спечелили милиарди. Искаме си парите от "Лукойл" за години назад", каза Мирчев, като уточни, че става дума за над 4 млрд. лева.

Той показа графика на Института за пазарна икономика, според която от началото на войната срещу Украйна цените на руския петрол са се сривали, а цените на горивата у нас са растели и това е осигурило милиардни приходи за режима на Путин. Данните на ИПИ бяха цитирани и от "Политико", както и че руската рафинерия в България е изнасяла продукция навън, дори за САЩ.

"Отпадането на руския петрол е последният етап от една дълга битка, започнала преди година и половина. Не използваме руски газ, освободихме се от руското ядрено гориво - АЕЦ "Козлодуй" вече няма да използва такова, остава да се освободим от руския петрол", каза Мирчев и изтъкна, че това се дължи на партиите от евроатлантическото мнозинство.

Според него никой не е вярвал, но "го постигнахме - с усилията на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, всички имахме много ясна позиция за енергийната ни независимост".

"Надявам се това да стане и за Конституцията. До 15 декември ще знаем дали промените в Конституцията са такива, каквито сме ги искали, или ще стане както през 2015-а г., когато промените бяха "опраскани" и правосъдният министър Христо Иванов си подаде оставката. Сега ще стане същото - министър Славов и премиерът Денков ще си подадат оставката, както бяха декларирали, ако не се случи истинска конституционна реформа", предупреди Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

Гьорче2

10.11 2023 в 20:19

В същото време с този си акт и при драстично увеличение на цените на горивата насред зимата ще дадат висока топка на пропутинските зли сили в България да атакуват правителството както го правят в момента с обратна висока топка към ГРЕП с вота на недоверие паралелно с Бойковият ГРЕП национал съвещанието и zаканите по кметските избори!

Кое не е така? Конкретно!?

Преди да прикачате етикети и директно оценявате!?

-98

2

br.bravo

10.11 2023 в 19:06

Гьорче 2 вярваш ли си на опорките дето ги пишеш? Жалък си.

-1395

1

Гьорче2

10.11 2023 в 18:57

Абсолютно популистко безотговорно отношение на ГРЕП, Бойкоу и кученцето му добри, опитват да саботират държавата да вдигнат цените на горивата на връх zимата и създадат криза за да прикрият едни 10 20 откраднати от българина милиарда за 15 години и да оставят българина на студено и да плаща двойно като обвинят ППДБ за което!

Колко долно и подло, за безотговорност да не говорим, Бойкоува работа, ГРЕП служители на Путин! Подкрепиха Путинова кандидатура за кмет на София!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки