Ивайло Мирчев: Младен Маринов и Христо Терзийски са срам за парламента и трябва да го напуснат

OFFNews 16 август 2021 в 09:40 3531 2

Бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да подадат оставки като народни представители, защото са срам за българския парламент, заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНТ във връзка с кадрите на насилие над протестиращи през лятото на 2020 г.

Според него в момента се прави опит да се измие отговорността на двамата депутати от ГЕРБ с полицаите, които са преки извършители на престъпленията под колоните на Министерския съвет.

"Не знам как Терзийски и Младен Маринов ще имат мъжеството да влязат в Народното събрание. Как вечер поглеждат децата, когато се приберат. Ако е останала капка достойнство и ако има нещо мъжко в тях, трябва незабавно да напуснат Народното събрание, защото те са срам за българския парламент", бе категоричен Мирчев.

По думите му отговорност трябва да поемат бившият премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, тъй като са в основата на системните проблеми в МВР и българската прокуратура, както и за укриването на записите.

"Пряката вина на полицаите е безспорна - част от тях са получили наказание, но е направен очевидно опит на прокуратурата да прикрие случая. Борисов и Гешев са основните отговорни, следващото ниво са Христо Терзийски и Маринов", посочи депутатът.

"Терзийски една година не може да отговори като шеф на ГД “Национална полиция” какво правеше патрулката пред “Осемте джуджета”. Няма отговор за този въпрос”, добави той и припомни, че Христо Терзийски е отговорен и за акцията с белия автобус през 2013 г., и за акцията на “Росенец” преди година.

От изслушването на Иван Гешев в Народното събрание ще се очаква да бъде установено къде е бил записът в последната година и защо е бил укрит от българското общество. Тогава имаше достатъчно свидетелства за полицейско насилие, докато официално МВР настояваше за бити полицаи, обяви Ивайло Мирчев, малко преди да стане ясно, че Гешев няма намерение да дава обяснение в парламента.

"Това са кадри с огромен обществен интерес. Представяте ли си, ако при онова обществено напрежение и над 80% подкрепа за протестите хората бяха видели какво е правила българската полиция с мирно протестиращите граждани? И тук не става въпрос за ултраси, както се опитваха да ни го представят от прокуратурата. Това са обикновени студенти, млади хора, които са имали някаква надежда, с която са дошли на площада. Тази надежда беше стъпката от полицейския ботуш на Терзийски и Маринов", добави Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

16.08 2021 в 10:52

Тия двете кюфтета са срам за парламента, да, но пък ще паснат перфектно на новата власт в Кабул. Имат кариерни възможности.