Ивайло Дичев: Няма голяма разлика между ГЕРБ и ДПС

OFFNews Последна промяна на 20 март 2015 в 22:56 5087 7

Ивайло Дичев.

Не виждам голяма политическа разлика между ГЕРБ и ДПС. И двете са десни партии, бизнес ориентирани, атлантически, сравнително по-умерени. Всички неща, които те правят, могат да ги правят заедно, коментира пред БНТ културологът проф. Ивайло Дичев.

Сега как да се разграничат? Разбира се, делят си сега - постове, кметове и т.н. Ами ето, излизат сега едни такива работи - броеницата пък мюсюлманска ли е, кой говори какъв език, какво било "Възродителният процес". Тоест тези идеологически елементи заместват политическото различие, обясни Дичев.

Обърнете се назад към прехода - през 90-те години същата роля играеха т.нар. комунисти. Борбата с комунистите беше такова нещо. Обаче комунистите междувременно бяха станали едри капиталисти. Но онези продължаваха да ги обвиняват - говореше се за Маркс, Ленин и т.н. Тоест не трябва надценяваме идеологията, идеологическия момент в тези сблъсъци. Нека да мислим малко по-рационално: какво става по света? И ще видим, че това, което се случва в момента, можем да го интерпретираме и по друг начин: битка за овладяване на някакви държави, чисто политическа битка за власт, каза Дичев.

Ние сме една провинция. Провинцията е хубаво място, защото е спокойно, приятно за отглеждане на деца, човек може да се разхожда, хората са малко по-заспали. Затова не сме на този хал, в който са други места по света - Сирия, Тунис, Йемен, посочи още културологът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2015 в 11:44

Аз пак да попитам, Дичев намери ли в архивите оригинала на "предсмъртното" писмо на Левски или продължава да вярва на неопровержимия авторитет Бъзикилийкс?

21.03 2015 в 09:38

Колкото и да ти се иска те да са ви виновни народа знае кои съсипаха страната ни!
----------
Народът знае кой съсипа държавата, но за жалост народът не може да прецени, кой не може да я възстнови, след като Борисов има втори мандат. Както си го каза самият той, такъв ни е мат'реала!

21.03 2015 в 08:00

Ицко,ГЕРБ неможе да се опре на малкия пръст по краденето на никоя от предните партии,онези предните "ударници" просто съсипаха държавата,а вие си намерихте за виновен ГЕРБ.Колкото и да ти се иска те да са ви виновни народа знае кои съсипаха страната ни!

21.03 2015 в 07:56

Новата опорна точка!ДПС е проруска партия,създадена с парите на КГБ!По-точно не е партия,а обръчи от фирми!Омръзна ми разни изкуфели мантраджии да промиват мозъка на и без това не много мислещият ни народ!

21.03 2015 в 03:04

Когато някои хора започнат да изкуфяват, добре е да се усетят навреме и да не стават за смях.

21.03 2015 в 01:21

Хахах от кога пълното с комунисти герб е дясно... или тоя капацитет съди само по това, че сами са се определили като десни за да се разграничат от БСП?

От кога ДПС е партия?

Коалиция Бостан съществува за да краде. Това е. Няма ляво, няма дясно дедко да ти е ясно.

20.03 2015 в 23:21

ко каза, ко каза