Ива Митева: НСО трябва да е равно отдалечена от всички власти

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2021 в 15:12 1333 0

Вече 142 години НСО гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения.

Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева, която участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана.

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

"Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица", уточни Ива Митева. Тя добави, че основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние.

Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност, подчерта тя. В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения, Ива Митева и честити празника на всички служители на НСО.

На церемонията присъстваха министър-председателят Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители на службата.

"НСО е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната. По своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, НСО може да бъде имитирана, но не и заменена", заяви началникът на службата бригаден генерал Емил Тонев в обръщение.

Той подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване. "В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването", каза още той.

Според него промени в Закона за НСО са необходими:

Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим", добави още бриг. ген. Емил Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови