ИТН: Ако има фалшиви новини без автор, главният редактор носи отговорност

OFFNews 23 май 2022 в 18:06 3311 0

Ива Митева - зам.-председател на НС

Снимка БТА/Минко Чернев-Архив

Ива Митева

"Има такъв народ" ще предложи поправка в закона - за носене на отговорност за фалшиви новини при неподписани материали, съобщи пред bTV зам.-председателят на парламента Ива Митева.

По думите ѝ в тези случаи отговорността следва да се носи от главните редактори на медиите.

"Трябва да е ясно кой носи отговорността за съдържанието, когато няма такова лице - това да се поема от главния редактор", каза тя.

Митева смята, че свикването на КСНС за преговорите със Северна Македония на този етап не е необходимо. Тя припомни, че през януари беше свикан такъв по същата тема, който завърши със седем точки. Тя отчете, че крайното решение е на президента, но щом премиерът Кирил Петков настоява за свикване на КСНС, то вероятно има някаква промяна.

Митева не потвърди появилата се информация, че в петък на заседание на парламентарната група Тошко Йорданов е заявил, че ИТН напуска коалицията. Тя каза, че не е присъствала на това заседание, но припомни, че червената линия на ИТН е вдигането на ветото за членство в ЕС на Северна Македония преди Скопие да изпълни всички точки от Договора за добросъседство.

Митева повтори тезата си, че Никола Минчев бяга на отговорност. Според нея той е неопитен и вероятно е трябвало да му се обяснява повече. В петък председателят на НС заяви, че решетките струват 34 хил. лева и са поставени с решение на главния секретар на парламента.

"Когато човек си слага подписа, внимава много (...) администрацията си върши работата, администрацията работи и не трябва управленците да се крием зад нея. Ние трябва да си носим отговорността", каза той.

Според нея актът на Инспектората към Министерството на културата трябва да се обжалва. (Никола Минчев на няколко пъти обяви, че няма да обжалват - б.а.) Тя заяви, че поставянето на решетките може да не е в нарушение, за разлика от поставените монитори и телевизори по стаите, картините, както и дезинфектантите по кулоарите. По думите ѝ е имало предварителен разговор, по време на който е станало ясно, че поставянето на решетките не е в нарушение. Тя смята, че те лесно могат да бъдат преместени и не нарушават цялостната структура. Според нея с поставянето на тези телевизори, монитори и картини в НС може би оригиналните повърхности са по-повредени.

"Като че ли направиха един политически скандал", твърди Митева. Тя смята, че е правилно парламентарната комисия по култура и медии да изслуша представители на Инспектората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови