ИТН внасят утре мандата с правителство, остават отворени вратите към ДБ и ИБГНИ

Георги А. Ангелов 05 август 2021 в 11:27 35818 3

Снимка БТА

Пламен Николов

ИТН ще върнат на президента мандата със състав на проектоправителството утре и все още са отворени за преговори с ДБ и ИНБГИ.

Това обявиха в кулоарите на парламента номинираният за премиер Пламен Николов и депутатът Станислав Балабанов. В същото време партията на Слави Трифонов няма намерение да подпишат някаква форма на споразумение, на което държат двете партии.

Имаме нужда от необходимите преговори, за да реализираме мандата и да го върнем както трябва - изпълнен, каза Пламен Николов. Той добави, че преди връщането на мандата са необходими още разговори. "Предстои да видим дали това е така”, каза той на въпрос дали е наясно, че ИТН няма да получи подкрепа без подписано споразумение.

Балабанов каза, че вратата за преговори не е затворена за никого. "Тези срещи са нормални да протичат по принцип. Ако има желание, сме свободни да да продължим da разговаряме с "Демократична България". Там не сме затворили вратата, както и с "Изправи се БГ", както и с БСП, ако имат някакви въпроси", каза Балабанов. С удоволствие бихме изслушали всички предложени, добави той.

"Чакаме да се лишат всички от емоциите си и да постъпят практично. Надяваме се наистина да има кабинет, защото е изключително важно. От тях зависи. Какво значи чакате ли, искате ли, ще ги каните ли? Когато някой има идеи за разговор, да заповяда", заяви Станислав Балабанов. Той разясни, че “ако не се срещне подкрепа от тези политически партии, вероятно вървим към нови избори".

Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис, каза Балабанов за нежеланието за подписване на споразумение. Според него “коалиция и подпис” са станали лоши думи в последните години. Според него в прочетената вчера декларация от Фипил Станев има ясни приоритети. Същата декларация е изпратена в писмен вид с подписа на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. “Припокрива се с всички, от които искаме подкрепа. Най-много очакваме от ДБ и ИБГНИ”, каза още той за декларацията.

Балабанов коментира и друг възможен вариант за съставяне на правителство - с евентуалното връчване на третия мандат на БСП. "Първо, никой не знае този мандат на коя партия ще бъде връчен, тъй като това е решение на президента. Надявам се да имаме яснота още тези дни какво ще се случи с първия мандат. За да се стигне чак до третия, има достатъчно конституционно време", каза Балабанов. Той добави, че на проведените срещи с БСП повечето приоритети се припокриват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12761

4

cepcem

05.08 2021 в 12:55

Мда, лошо нещо е подписа. Трябва после да се спазват ангажименти или ни го навират в лицето, когато шикалкави. Неудобно е някак. И небиблейско.