ИТН отново предлага 1 лев партийна субсидия

OFFNews 08 януари 2022 в 18:45 1318 0

Снимка Мая Младенова, архив

"Има такъв народ" отново ще поиска партийната субсидия да е 1 лев на глас. Формацията ще предложи промяната чрез Закона за бюджета за 2022 година, съобщи лидерът й Слави Трифонов днес.

Аргументацията му е оповестените през седмицата данни, че политическо движение "Социалдемократи" сега е с най-голяма субсидия, без да има и един депутат в 47-ото Народно събрание.

"Знаете ли коя е политическата партия, която получава най-много пари от държавните субсидии към днешна дата - пита Трифонов в публикация във Фейсбук. - Оказа се, че това е никому неизвестното политическо движение “Социалдемократи” с никому неизвестната лидерка Елена Нонева. Забележете - Движение “Социалдемократи” няма нито един депутат в Народното събрание, но като една от трите партии, с чиято регистрация “Продължаваме промяната” се яви на изборите, е получила 637 390 лева за периода от 14 ноември до 31 декември. Това са 90% от парите, които всички данъкоплатци сме изплатили като партийна субсидия на “Продължаваме промяната”, на база на получените от обединението гласове на последните избори. Загадка е защо анонимните социалдемократи са взели толкова много пари, а останалите две партии-мандатоносителки - “Волт” и “Средна европейска класа” са получили по 35 хиляди лева.

Разбирам, че това е въпрос на предварителна коалиционна уговорка, с която Кирил Петков и Асен Василев са се съгласили. Това си е тяхна работа и не ме интересува. Няма как обаче да не отбележа, че това е поредната глава от сагата с нелогичното, неморално и извратено финансиране на политическите партии у нас. Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия. Това наистина е нелогично, неморално и извратено."

Трифонов напомня, че за 47 дни ГЕРБ е получила 606 233 лева и че продължава да ползва безплатно два етажа от административната сграда на НДК за свои офиси. За 47 дни ДПС е получила 358 751 лв., а БСП - 267 758 лв. Трите партии в обединението “Демократична България” са получили 175 659 лв., а “Възраждане” “патриотично” е взела 134 209 лв.

"Това са солидни финансови инжекции, с които партиите могат да издържат партийни телевизии, да купуват къщи на лидерите си, а като дойдат избори - да купуват гласове."

“Има такъв народ” е единствената българска партия в момента, която изпълнява волята на суверена, изразена на национален референдум, и която взима само 1 лев партийна субсидия на глас. Така за въпросните 47 дни “Има такъв народ” получи 32 843 лева, пише Слави Трифонов.

В предните два парламента “Има такъв народ” предложи субсидията да стане 1 лев, но парламентарното мнозинство го отхвърли.

"Има такъв народ” безусловно ще продължи да бъде част от управляващата коалиция, за да се решават всички кризи, надвиснали над страната, за да сте спокойни вие, българските граждани, и за да стоят ГЕРБ и ДПС далеч от властта. Въпросът с партийните субсидии обаче най-после трябва да бъде решен. При гласуването на Бюджет 2022 “Има такъв народ” отново ще застане на ваша страна и ще предложи 1 лев партийна субсидия", уверява Слави Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови