ИТН искат промяна в Конституцията, за да има депутати и министри с двойно гражданство (обновена)

Георги А. Ангелов, Ружа Райчева 26 август 2021 в 14:27 4377 1

Снимка OFFNews

Депутатите от ИТН искат промяна в Конституцията, с която отпадне забраната за двойно гражданство за избор на народни представители и министри.

Предложението е внесено в деловодството на парламента и е подписано от 61 народни представители от Има такъв народ. За да бъде инициирана промяна в Конституцията, са необходими подписите на една четвърт от всички депутати, което е 60 души.

Промяната е в член 65 на Конституцията, който гласи: “За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода”. Предложението на ИТН е да отпадне “няма друго гражданство”. Тъй като изискванията в Конституцията за избор министри е “да отговарят на условията за избиране на народни представители”, това означава, че трябва да отпадне ограничението и за избори на министър с двойно гражданство.

"Има ужасно много българи, които са изключително качествени и имат двойно гражданство. При нас има около 25 човека експерти с двойно гражданство, които не са в парламента, защото този закон не го позволява. Законът не е добър, но ние го спазваме", аргументира предложението Тошко Йорданов.

За да бъде изменена Конституцията, е необходимо мнозинство от три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни. “Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители”, пише в Конституцията.

От ГЕРБ заподозряха, че промяната се прави тъй като ИТН имат депутати с двойно гражданство или се подготвя почвата за избор на такъв министър в бъдещ кабинет, примернo Кирил Петков.

От ИТН твърдят, че това не е така и промяната е заложена в предизборната им програма. Така те щели да покажат, че атаката им срещу Кирил Петков заради двойното му гражданство е само защото той не е декларирал навреме канадското си гражданство.

Почти невероятно е промяната да бъде осъществена, тъй като в Конституцията пише, че промяна може да се гласува най-рано един месец след внасянето ѝ, а парламентът до тогава вероятно ще бъде разпуснат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови