Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България

Ангел Марковски 18 май 2022 в 19:40 3107 3

Снимка Христо Русев/Getty Images

Италия ще ръководи бойната група на НАТО в България. Това предложение е одобрило правителството на днешното си заседание. Министерски съвет разреши и пребиваване те у нас на военни формирования в състав до 800 италиански и до 40 албански военнослужещи у нас. Очаква се и други страни от Алианса да допринесат за състава на бойната група. В същото време България ще намали досегашния си принос до 140 войници и до 15 офицери в щаба на групата.

Бойната група на основата на батальон беше предложена като вариант за подсилване на източния фланг на НАТО след началото на военните действия в Украйна.

Заради водещата си роля Италия ще може да изпрати у нас до 800 военни с необходимото въоръжение, екипировка и техника. 

В края на април у нас дойдоха 150 американски военни и бронирани машини "Страйкър", които вече започнаха учения на полигона "Ново село". В следващите месеци 120 британски военни също ще са тук, за да тренират и работят с българските военни.

НАТО реши да създаде бойните групи в България, Словакия и Румъния през март, а обсъждането започна месец по-рано. Това беше посрещнато със съпротива от тогавашния министър на отбраната и настоящ политик Стефан Янев, който после беше освободен от премиера Кирил Петков, защото наричаше руската инвазия в Украйна "специална операция" в унисон с Кремълските опорни точки. През февруари Янев настояваше бойната групи на НАТО да бъде на базата на български подразделения, български командир, българско командване и участие на други сили от страните членки на НАТО. В бойната група трябва да участват до 700 - 1000 души, като 70-80% трябваше да са българи. В същото време България не разполага с необходимото модерно въоръжение. 

Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин, гласи решението на правителството от 18 май.

От 2016 година подобни роти НАТО има в Полша, Литва, Латвия и Естония, като те бяха подсилени с персонал и техника в началото на тази година заради нападението на Русия над Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

18.05 2022 в 21:38

Не може върховния главнокомандуващ и военния министър да са явни руски протежета и проводници на руски интереси, и някой от НАТО да ни даде да командуваме нещо (освен може би теляшки взвод).

Пернишкия винкел, анадъмну?

440

4

Pietro

18.05 2022 в 21:26

Италия бе първата страна, която започна да призвежда американския изтребител Ф-35. Путлер като заспи сънува кошмари с тези самолети. Вижда как 35 от тях кацат във Финландия.

1236

3

БотоксПутю

18.05 2022 в 20:54

В натовска държава - натовско командване, а не красноармейско.