Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

"За" решението гласуваха ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС

Ружа Райчева 24 юни 2022 в 12:48 18462 28

Вот - отпадане на ветото на РСМ

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Случи се това, което премиерът Кирил Петков дълго очакваше - парламентът официално каза "да" на свалянето на българското вето за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония.

След почти петчасовата дискусия, от 228 гласували народни представители в пленарната зала: "за" бяха 170, "против" - 37, a 21 депутати гласуваха "въздържал се" за проекторешението на "Демократична България" за приемане на т.нар. френско предложение.

Какво ни предложи Франция, за да пуснем Македония за ЕС

За изготвеното от съпредседателя на ДБ Христо Иванов предложение гласуваха групите на "Продължаваме промяната", ДБ, ГЕРБ и ДПС. БСП гласуваха въздържали се (18 гласа), а четирима от тях бяха против. Всички от "Възраждане" бяха против, като имаше един "поправил се" след прегласуването на решението. Шестимата независими депутати отцепници от "Има такъв народ" разделиха гласовете си по равно между трите варианта за гласуване.

Бяха обсъдени три проекторешения за падане на ветото - от ГЕРБ, ДПС и ДБ. Предложението на ДПС беше Народното събрание да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет на изпълни решението на парламента. ГЕРБ настояваха Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи, както и България да не признава съществуването на т. нар. "македонски език". В проекторешението на ДБ са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Предателство или постижение: Реакциите след приемането на френското предложение

Днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че именно те са прокопали пътя към добросъседство със Северна Македония с подписването на Договора за приятелство. Тя припомни, че на 22 юни ГЕРБ са внесли проект за решение за одобрение на преговорната рамка, за да са сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент да защити националните си интереси.

"Борисов и нашето правителство започна този процес по интегриране на Северна Македония в ЕС. И Борисов, и ГЕРБ ще завършим този процес в 47-ото Народно събрание. Ще се радваме да приемем проект на решение, който събира заедно всички проевропейски и проатлантически сили в НС. Не бих искала изцяло да си приписваме заслугите или авторството - вие знаете, че беше така", обяви Атанасова. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че България не вдига ветото, а подсилва силата на своето вето. Той е на мнение, че всичките цели и изисквания на България към Македония се изпълняват с това предложение от страна на френското председателство.

Депутатът от БСП Георги Михайлов обяви, че БСП няма да подкрепят нито едно от предложенията, включително и това на ДБ. Според него НС няма основание да пристъпва към подобни действия, когато отсрещната страна не го прави. Михайлова призова всички депутати да гласуват по съвет и че в клетвата на всеки е записано, че ще работи в интересите на държавата.

Лидерът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че дори да гласуват "за", депутатите няма да имат национално съгласие и обществена подкрепа за действията си. 

"Вчера Макрон в прав текст заяви: "Ние упражнихме голям натиск върху България през последните месеци" както и: "Искам да поздравя премиера Петков - той направи всичко." Това доказва нашите твърдения, че Кирил Петков е работил срещу България", каза той и съвсем очаквано обяви, че подкрепилите приемането на френското предложение ще са "национални предатели". 

След това Тошко Йорданов каза, че "всяка маймуна помни 3 минути". Той напомни, че предложението на президента Радев на Консултативния съвет за национална сигурност - за включването на българите конституцията на Македония - бе подкрепено само от ИТН. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че Македония е България, което предзвика неговия редовен опонент Искрен Митев от ПП да го репликира: "Днес е чудесен ден за македонска сватба - булката е Русия, а зестрата е в копейки".

След думите na Костадинов депутатите от "Възраждане" и група техни привърженици на балкона в пленарната зала извадиха листове с надписи "Македония е България" и "ГЕРБ, ДПС, ПП И ДБ са национални предатели". 

Снимка: Владимир Шоков/БТА

Бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че от ГЕРБ ще подкрепят и трите проекторешения. Малко след изказването ѝ Тошко Йорданов поиска 30-минутна почивка от името на парламентарната си група, а зам.-председателят на НС ген. Атанасов взе компромисно решение и обяви 10 минути почивка. След това и "Възраждане" поискаха почивка - пак 30 минути и се повтори същата процедура с Атанасов. Депутатите почиваха още 10 минути, след което заседанието беше подновено.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) изтъкна, че Кирил Петков е премиер в оставка и като такъв не е редно да получава мандат да обяви приемането на т.нар. френско предложение пред Европейския съвет.

Приемането на проекторешението дава на премиера в оставка Кирил Петков мандат да обяви пред Европейския съвет сваляне на ветото за Македония. България е единствената страна членка, която блокира с ветото си започването на преговори за присъединяване на Северна Македония, в пакет с която върви и Албания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

28

Гражданин

24.06 2022 в 22:39

Изглежда си доста неосведомен. И Индия и Мароко поддържат най-тесни връзки с Франция и Англия. Пращат там децата си да учат, инвестиции научен облен, технологии и пр. С Русия никой от бившите й колонии не иска да има нищо общо. Не е особено интелигентно да представяш аргументи като опонент, пък то излиза, че само потвърждаваш тезата, с която спориш. Това се нарича дилетантство. А на мен ми е безинтересно да споря с дилетанти.

2994

26

Гражданин

24.06 2022 в 21:38

16. Руски трол като теб да ми говори за национално предателство ми иде в повече.

2994

25

Гражданин

24.06 2022 в 21:34

Щом някой пита каква е разликата да си васал на Москва и васал на САЩ, не може да му се помогне много, но нека просто погледне държавите владяни от Хабсбургската империя и тия владяни от Османската и Руската империи. Дори и в Полша, която половината е владяна от Русия, а другата половина от Хабсбургите има разлика и до днес между двете части. Варшава и Краков. Нека си помисли, ако може да мисли, защо всички се надпреварват да търсят останки от римската империя и са доказват връзки с нея. Да не би римските императори да не са избивали и поробвали. Но те са предлагали и нещо насреща. Цивилизация. Ето това не предлага Русия и там е разликата кой те владее.

3767

24

Име на профила

24.06 2022 в 21:27

И аз това си се чудя понякога, за чий ми е да седя и да си плащам данъците тук. За чий ходя всеки път да гласувам, при положение, че путьофилите сте повече и ми докарвате разни фъндъци, и сега за разнообразие сценаристи и копейковци.

И знаеш ли що центъра на София е кенеф? Щото ти и такива като теб избират да ни управляват говновози, а после като ги докарат с рейса си хвърлят обелките от сандвичи, фасовете и прочее боклуци по улицата.

Изобщо не е защото са те спрели в САЩ "без причина", въпреки скъсания ти костюм, не се прави.

1855

23

Чосър

24.06 2022 в 21:08

Фермерът Джон твърди, че на Земята не падат метеорити, защото никога не бил виждал такъв да пада във фермата му. (По Кърт Вонегът, ако си спомням правилно)

3767

20

Име на профила

24.06 2022 в 19:31

Чудесно! Имаме база за сравнение. Центъра на Москва наистина е за чудо и приказ. Проблемът е като излезеш от нея, ама да се насочиш не към Арбат или Замоскворечье, а примерно към Челябинск или Волгоград. Не съм бил навсякъде, бях в Краснодар преди няколко години, и като направиш две крачки от центъра приличат на Виетнамските общежития до Горубляне. Само по-кално.

Сега ги съпостави с произволни градове в Белгия и САЩ.

Тук не се твърди, че няма проблеми и няма бедност и няма сбъркани полицаи на изток и на запад (в Брюксел и Вашингтон, между другото, няма да те приберат менты от улицата с цитат от Путин за мира върху плакат). Искам да кажа, че искам да се стремим да приличаме на европейски град, а не азиатски коптор. Това важи и за доходи, и за ценности, и за чистота, и за корупция, и т.н.