Истанбулската конвенция и парк Пирин на пленум на БСП

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2018 в 08:49 6898 1

БСП обсъжда на пленум днес ратификацията на Истанбулската конвенция. Очакват се разгорещени спорове на "Позитано" 20, тъй като в партията са раздвоени по темата. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на 3 януари, че социалистите не подкрепят ратификацията и това е решението на Изпълнителното бюро. БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция. Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", се казва в позицията на БСП преди дни. От партията призоваха правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в Народното събрание.

Партията на Европейските социалисти обаче, начело на която е Сергей Станишев, подкрепя конвенцията. Европейската левици, част от която е и БСП, споделя на сайта си: Призоваваме за ратификация на Истанбулската конвенция от ЕС и всички страни членки, за да бъдат защитени жертвите на насилие и съдени извършителите.

В подкрепа на Истанбулската конвенция вече се произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, който преди да влезе на "Дондуков" 2 бе евродепутат и водеше българската делегация на социалистите в ЕП. 

Пленумът на БСП ще разгледа общо 5 точки, сред които и строителството в Национален парк "Пирин". Доклад за актуалната политическа обстановка ще изнеси лидерът на партията Корнелия Нинова, ще бъдат изслушани и отчети за работата на парламентарната група и на общинските съветници в СОС. Ще се обсъждат и мерки за подобряване на работата на представителите на БСП в местната власт в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови