Искат удължаване на срока за лихвоточките

Вероника Шербанова Последна промяна на 02 ноември 2013 в 10:13 2735 2

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентът обсъжда удължаването на срока за осребряване на лихвоточките на извънредното заседание във вторник.

Предложението е на депутата от „Атака“ Павел Шопов.

Срокът за изплащане на суми на българи с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. За да не загубят правата си тези граждани трябва да са закупили или да са започнали строеж на жилище.

Тъй като срокът няма да бъде спазен, има вероятност около 60 000 души да бъдат ощетени, затова се налага и удължаване на срока.

През юли предложения за промени в закона, свързани с удължаване на срока до ноември 2016 г. внесоха и депутати от БСП, припомня "Труд".

Проектът обаче не стигна до пленарна зала, тъй като се очакваше становище на финансовото министерство по въпроса. Не е ясно дали вече това становище е факт.

Миналата седмица депутати от ГЕРБ внесоха предложение за поправки в закона, с които срокът се удължава до края на 2016 г.

Във вторник на първо четене ще бъдат разгледани предложенията и на „Атака“, и на ГЕРБ на първо четене. Очаква се поправките да бъдат приети бързо и с консенсус както на първо, така и на второ четене, за да влязат в сила преди изтичането на срока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2013 в 11:47

Нищо не се постига с удължаване на срока за лихвоточките! Не удължаване на срока, а приемане на НОВ ЗАКОН ЗА БЕЗУСЛОВНО ИЗПЛАЩАНЕ НА ЛИХВОТОЧКИТЕ! Без разделение на правоимащи и правонямащи. По сегашния закон 160 000 жилищни вложители са правонямащи-колкото и да се удължава срока-правонямащите си остават правонямащи. Тези 160 000 жилищни вложители си дадоха парите за жилище, държаха блокирани по над 30 годиини петцифрени суми без лихва, и накрай не видяха нито жилище нито парите си. Лихвоточките са ОТКРАДНАТИТЕ от държавата стари жилищни влогове. И държавата дойде време да върне ОТКРАДНАТОТО-да бъдат платени жилищните влогове на всички вложители-без условия и пречки! Както държавата изтегли през януари 2 милиарда лева кредит да плати вноските по външните кредити, ще изтегли нов кредит да плати към ВЪТРЕШНИТЕ КРЕДИТОРИ-ЖИЛИЩНИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ С ЛИХВОТОЧКИ!

02.11 2013 в 10:29

Някаква далавера са замислили.