Искаме си руснаците: България няма да подкрепи спирането на визите за граждани на Русия

Йорданка Веселинова 25 август 2022 в 15:41 4156 5

Архив

Снимка МВнР

Предложението ще се обсъжда на 31 август в Прага

България няма да подкрепи предложението на Чешкото председателство на Съвета на ЕС за спиране на визите за руски граждани за влизане на територията на ЕС.

Това заяви на брифинг в МВнР зам.-външният министър Костадин Коджабашев.

В средата на месеца стана ясно, че следващият пакет от санкции ще бъде предложен от Чехия и ще включва пълна забрана за издаване на визи за всички руски граждани, влизащи на територията на ЕС. По-късно официално от Чешкото председателство предложиха прекратяване на споразумението на европейската общност и Руската федерация за улесняване на издаването на визи на европейски и руски граждани.

До момента в подкрепа на предложението се обявиха Дания, Литва и Естония. Финландия обяви, че ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Eстония също въведе ограничения, като премиерът Кая Калас бе по-крайна и заяви, че "посещението в Европа е привилегия, а не човешко право". Междувременно Чехия и Полша затегнаха визовия режим.

Най-голям противник на предложението е Германия. Португалия също влезе в този лагер, от страната призоваха за санкции "срещу военната машина, а не срещу руския народ."

Към противниците на предложението ще се причисли и България. Зам.-министър Коджабашев днес категорично обяви, че България подкрепя споразумението за издаване на визи, подписано между ЕС и Русия. Така той отхвърли Чешкото предложение. 

Предложението ще се обсъжда на 31 август на международния форум, посветен на Украйна в Прага. На срещата ще участват външните министри от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

5

Того

29.08 2022 в 05:48

Във Външното министерство е пълно с ченгета от държавна сигурност и дипломати завършили в Москва. Спокойно в МВнР може да се съкрати персонала до 90% и това ще бъде само в полза на България.

-240

4

редовно четящ

26.08 2022 в 09:28

Торният кремълски бръмбар не пропусна случай да омаца терена.

-240

2

редовно четящ

25.08 2022 в 20:04

Много руzки ибр@кчии има в България, затова.

-60

1

офф бее

25.08 2022 в 16:10

Добре, че България не е в "Шенген" и така или иначе не може да издава шенгенски визи. Скоро няма и да бъде де!
 
X

Да помогнем на украинските деца!