Информацията от трафик-кулата в Бургас ще постъпва в звеното за борба с контрабандата

OFFNews 12 август 2015 в 16:59 2716 2

Премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов нареди до края на деня сигналът от трафик-кулата в Бургас да постъпва в новосъздаденото звено за борба с контрабандата и в митниците, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Премиерът е разпоредил това на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Включително Гранична полиция да се включи, те имат съвместимост, така че още в днешния ден искам това да е изпълнено. Говорил съм с министър Московски, лично се заемаш и ми докладваш какво си свършил”, каза Борисов на заместник-министър Антон Гинев по време на днешното заседание на кабинета.

Новият брегови център в Бургас за управление на корабоплаването, открит на 8 август, е реализиран по проект на стойност 40 млн. лв., осигурени от ОП „Транспорт“. Чрез него всички комуникационни и информационни подсистеми за наблюдение на корабния трафик са интегрирани в единна система.

Проектът предвижда и изграждане на две трафик кули и още 20 обекта по цялото крайбрежие, чрез които ще се извършва наблюдението. Предстои такъв център да бъде открит тези дни и във Варна.

Чрез тях ще се извършва денонощно наблюдение и управление на трафика, като ще се ограничат възможностите за укриване на кораби, осъществяващи контрабандни схеми с горива.

Системата ще контролира състоянието и движението на корабите в морските пространства на България с оглед избягване на аварии, сблъскване, засядане или потъване. Тя ще улесни комуникацията им с бреговите служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация и да реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!