'Има такъв народ' засега се отказва от мажоритарни избори

Трифонов не произнесе реч онлайн, от трибуната говори Тошко Йорданов

Георги А. Ангелов 15 април 2021 в 10:49 10509 0

Тошко Йорданов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Сценаристът Тошко Йорданов в първото си изказване като депутат от "Има такъв народ" пред 45-ото Народно събрание

“Имаме парламент, който е различен от всички, Той е различен, защото закъснява с шест месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във власт. Има народни представители, които протестираха цяла година. Има депутати, които ядоха бой от полицията. Няма нужда да се лъжем, че този парламент, ще изкара четири години, ще работи толкова, колкото трябва, заяви заместник-председателят на "Има такъв Народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна при откриването на 45-ото Народно събрание. Според него това поставя една главна задача пред него - промяна в Изборния кодекс.

“Има няколко елементарни неща, които искат хората и този парламент е длъжен да направи, за да може всеки един гражданин, където и да се намира по света да упражни правото си на глас”, заяви Тошко Йорданов. Като задължителни промени той изброи: отмяна на ограничението за секциите в чужбина, гласуване по пощата, 100% машинно гласуване, да се разпусне ЦИК и да се избере нов състав, да има видеонаблюдение. Йорданов пропусна да спомене въвеждане на мажоритарна избирателна система - за което бе репликиран от ГЕРБ в залата. Мажоритарната система бе един от въпросите на референдума, иницииран от формацията на Слави Трифонов. "Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство", отговори Йорданов.

Той заяви, че още днес ще внесат промени в Изборния кодекс и в закона за политическите партии, за да може партийната субсидия да бъде 1 лев на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки