''Има такъв народ'' със законопроект за сваляне на партийната субсидия от 8 на 1 лев на глас

Александра Маркарян 16 април 2021 в 10:21 8597 0

Снимка Getty Images

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов полага онлайн клетва като народен представител. 15 април 2021 г.

Намаляване на държавната субсидия за партиите предлага "Има такъв народ" (ИТН) със законопроект, внесен в първия ден от работата на 45-ото Народно събрание.

Формацията на Слави Трифонов предлага изменение в Закона за политическите партии (ЗПП), според което субсидията за партия или коалиция за един получен глас на парламентарни избори е 1 лев.

Според сега действащия текст тя се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а в този за 2021 г. е записано, че е 8 лева на глас.

Чрез заключителна разпоредба в проекта за изменение на ЗПП на ИТН се отменя именно този член от Закона за държавния бюджет за 2021 г. (чл. 66).

Под законопроекта като вносители са се подписали 46-има депутати, включително председателят на парламента Ива Йорданова-Рупчева и председателят на парламентарната група Тошко Йорданов Хаджитодоров.

Ако законопроектът бъде приет в предложения вид, той ще влезе в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

"Предложението има за цел да се зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, произведен на 6 ноември 2016 г., на който 2 516 957 граждани отговориха с „да“ на третия въпрос: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори?“. Това ще отговори и на очакванията на българските граждани за икономия на бюджетни средства.

(...)

С приемане на предложеното изменение на закона публичните разходи за сметка на държавния бюджет, съответно на българските граждани, ще се намали съществено със сумата от 21 026 691 лв. на година", се казва в мотивите на вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки