Има такъв народ: Несериозно е да се въвеждат мажоритарни избори само за една нощ (видео)

Георги А. Ангелов 21 април 2021 в 16:29 7369 0

Снимка Ружа Райчева

Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ. Това каза председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" при дебата по промяна на Изборния кодекс, който започна в правната комисия.

Предложението за въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура е на ГЕРБ и бе представено от председателя на групата Десислава Атанасова.

Митева цитира проф. Огнян Герджиков, “който казваше, че правенето на закони, е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура. Това, което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система, показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове”. Митева смята, че ГЕРБ предизвикват "Има такъв народ".

"Нашият законопроект достатъчно дълго време е обсъждан. Той е внесен в този мандат на Народното събрание, но преди това е внасян двукратно през преди около 5 години след проведен референдум, след заявени от близо 2.5 млн. български граждани намерения за промяна на избирателната система от смесена в мажоритарна. Колегите, които са били в предходни Народни събрания, а и новите имат вероятно политическа памет, знаят, че през 2016 г. ГЕРБ беше политическата партия, която внесе въпросите за разглеждане в Народното събрание, а впоследствие внесе и законопроект, касаещ промяна на изборната система по отношение на мажоритарния вот. Сега предлагаме законопроект, който считаме, че отговаря на очакванията на българските граждани", заяви още Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!