Има основание за импийчмънт, ако заради Радев не сме изпращали оръжия на Украйна

OFFNews 06 март 2023 в 10:41 3542 4

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Атанас Атанасов

В следващия парламент ще има комисия за проверка на действията на служебния кабинет по отношение на изпълнението на решението на предишното НС за военната помощ за Украйна, заяви пред bTV ген. Атанас Атанасов ("Демократична България").

По думите му това ще е основният му приоритет като народен представител в 49-ото Народно събрание. Той е на мнение, че трябва да се провери дали неизпълнение на решението за военната помощ се е случвало по разпореждане на президента Румен Радев. Ако това е било така, то би имало основание за импийчмънт на президента, смята той.

Атанасов визира евентуално изпращане на нов транш военна помощ, а не тази, която НС задължи правителството да окаже и която вече бе изпратена. Коментарът му е по повод изявление на Румен Радев от Брюксел, направено през февруари. Тогава държанията глава коментира, че се надява в бъдеще България да не изпраща военна помощ на Украйна.

Първи приоритети

Съпредседателят на ДБ изтъкна, че най-важните задачи на следващия кабинет ще бъдат икономическите мерки за ценообразуването, както и приемането на страната в Еврозоната и Шенген. По думите му трябва да бъдат сменени и ръководствата на всички органи, чиито мандати са изтекли.

"Служебната власт изкривява нещата по принцип. Върху нея няма контрол (...) изобщо не могат да бъдат предприети действия за реални политики в различните сфери", заяви той.

Атанасов не оцени високо и мерките на служебния кабинет. По думите му с административни мерки не могат да се решават проблеми в пазарната икономика. Според него проверките са нужни, но е видно, че "контролните органи нищо не работят".

Подводни камъни в коалицията

Бюджет 2023 се очаква да бъде една от първите задачи на 49-ото НС. В предходния парламент ПП и ДБ се разминаха в разходната част на удължителния закон на бюджета - от формацията на Петков и Василев настояваха за широка социална програма, докато ДБ държеше на консервативните бюджетни мерки. Този въпрос е регламентиран в коалиционното споразумение на ПП-ДБ. В него е записано, че дефицитът не бива да надскача 3%. Очаква се споразумението да бъде публикувано до утре.

Атанасов определи коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" като "дясноцентристка". По думите му основните мерки, които предстои да се вземат, са десни, но без социална програма в тези условия не може.

Атанасов води листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" в Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Владимир Стоянов

07.03 2023 в 12:13

Злоба злоба ГНОМ хората няма какво да ядът тои пак ,глупости.

-480

2

Октим

06.03 2023 в 17:25

Какъв ти импийчмънт? Речта му по случай руския празник 3-ти март беше направо за бесилка и разстрел!!!

1915

1

Читателка

06.03 2023 в 12:26

Аз ще гласувам за партията, която има в предизборната си платформа клауза за започване на импийчмънт срещу Резидента.

 
X

Да помогнем на украинските деца!