Илияна Йотова: Не приемам президентските избори като състезание с един кон

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2021 в 13:36 749 1

"Тази кампания ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Лошото е, че някак си по-назад остава остава парламентарната кампания, все пак сме парламентарна република, на която аз много държа.“

Тоза заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с Радев се бори за 2 мандат на изборите през ноември, в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По думите й тя категорично не определя президентската надпревара като състезание с един кон. Напротив, всички кандидат-президентски двойки заслужават уважение, защото те ще излязат с лицата си пред българските избиратели и ще поемат съответните отговорности, добави Йотова.

Относно политическата подкрепа на тандема й с Радев, тя заяви:

„Нашето решение с президента беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии“

„Да не се превръщат президентските избори, които са защитени от Конституцията в разменна монета в игрите на партиите. Успоредно с това ние търсим подкрепа от всички български граждани“, каза още тя.

Йотова коментира и служебното правителство, назначено от Радев. По думите й диалогът, ясните приоритети и човешкият ресурс са комбинацията, която е направила кабинета успешен.

„Президентът Румен Радев състави успешен кабинет с конкретни задачи и приоритети, не с обещания в бъдещето, а да се решат днешните проблеми на хората - тогава могат да влязат министри с различни възгледи - център, десни, ляво и да работят за България“, заяви тя.

Относно бюджета Йотова отбеляза, че това е най-сериозният сблъсък „там са партиите, мнозинствата, редовния кабинет, а тези служебните министри въпреки липсата на мнозинство, въпреки че не ги подкрепяше партия, постигнаха актуализацията“.

Според нея "Още едни избори в тази криза биха имали много тежки последствия за всички нас“:

„Нека не сме безумци и нека политическият и партийният егоизъм да отстъпи. Но може да се вземе модела на служебния парламент... И самите партии са на друго ниво, осъзнават отговорността си, надявам се на това. Аз съм на страната на тези, които търсят партньори и разбирателство по определени принципи и политики, важни за българските граждани. Нямаме нужда повече от месии, спасители, съединители и други определения. Имаме нужда от тази енергия на площадите. Енергията не е само бунт, а за промяна и за нещо ново. Обществото е срещу заболелите от наркотика на властта политици“, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови