Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

OFFNews 25 ноември 2015 в 07:58 4959 6

Илиян Василев: Военен отговор от Русия няма да има

Снимка БГНЕС, архив

Военен отговор от Русия няма да има, но при всички положения някакъв отговор ще има. Това коментира пред bTV Илиян Василев - бивш български посланик в Русия.

По думите му конфликтът в Сирия трупа напрежение, което може да ескалира да и да "премине през границата" и това може да доведе до напрежение и в дружи държави.

„Не изключвам и опит за изравняване на резултата. И Путин и Ердоган са политици, които живеят в PR светлина”, допълни още Василев.

Той припомни за други случаи, в които Русия е нарушавала въздушното пространство на Турция, като тогава е последвало извинение. „Не знаят ли, че всеки един такъв полет е взривоопасен, просто заради натрупаното напрежение”, каза Василев.

По думите му Владимир Путин и Реджеп Ердоган са много сходни като политици.

„Военните операции на границата между Сирия и Турция могат да предизвикат бежански поток и да усложнят хуманитарната ситуация в Турция”, каза българският посланик в Анкара Надежда Нейнски.

„Рискът за България произлиза от възможността за ескалация и възможната бежанска вълна”, допълни още тя. По думите й това напрежение между Русия и Турция няма да повлияе добре на ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови