Янев се срещна с Митрофанова: Черната кутия на падналия МиГ може да замине за Русия

OFFNews 18 август 2021 в 17:05 2157 0

Снимка Правителствена информационна служба

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. От прессъобщението се разбра, че черната кутия на пандалия при учения в Черно море на 9 юни МиГ-29 на българските ВВС може най-сетне да замине за Русия. На 25 юни, след дълго издирване на кутията, специалистите в авиобаза „Граф Игнатиево” откриха, че кутията е разхемертезирана и в нея има скъсан лентов кабел и те решиха, че не могат да поемат отговорността да загубят данните. За това бе решено, че кутията трябва да се изпрати на производителя в Украйна, но после стана ясно, че кутията е произведена в Русия.

В хода на разговора е обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. "Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни", съобщиха от министерски съвет. 

"Във фокуса на разговора бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа. В рамките на срещата премиерът Янев подчерта, че България желае да развива отношения с Руската федерация, базирани на равнопоставен политически диалог и конструктивно сътрудничество по всички въпроси от взаимен интерес. В този контекст посланик Митрофанова приветства развитието на прагматични икономически проекти от общ интерес и полза за двете страни", пише още в прессъобщението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата