Янев използва поста си, за да подготви собствен политически проект, твърди Христо Иванов

Ружа Райчева 01 март 2022 в 17:57 4197 3

Снимка Архив

Бившият министър на отбраната Стефан Янев се готви за политическа кариера и е използвал поста на военен министър не просто за да си върши работата, но за да подготви собствен политически проект.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по bTV по повод смяната на министъра на отбраната Янев с посланика на НАТО Драгомир Заков.

"Стефан Янев се опитваше да има собствена външна политика. Ако се върнем при консултациите за съставянето на този кабинет, ние още при президента дадохме сигнал, че начинът, по който се структурира сектор "Сигурност" е за притеснение, включително ролята, която Стефан Янев пое", каза Христо Иванов.

Според него подходът при вземането на вземане решение Янев да бъде сменен показва автономността на "Продължаваме промяната".

"Виждам, че беше избран човек, който като шеф на нашата мисия в НАТО, е бил абсолютно в течение на всички процеси в момента. Най-големият риск като смениш, грубо казано, шефа на отбраната, е да сложиш някой, който тепърва трябва да почне да се занимава с процесите, а в случая на Заков това не е така", обясни съпредседателят на "Демократична България".

По думите му от ДБ са искали правителството да има консолидирана и адекватна на реалностите позиция - да се въведе в режим на адекватност. "Има война и тя не е двустранен въпрос между Украйна и Русия. Това е война, в която един диктатор скарва два братски народа - абсолютно престъпление. Тази война ни касае пряко от гледна точка на българската държава", смята Иванов.

Според него ситуацията е коренно различна и се води война срещу международния ред. 

"Имаме агресор, но руският народ показва, че не е загубил своите съпротивителни сили. Обикновени учители, хора на изкуството и интелектуалци протестират по улиците. Ние нямаме срещу себе си руския народ, а имаме един диктатор, който иска да вкара в някаква престъпна авантюра Източна Европа", заяви Христо Иванов. 

Той очаква управляващата коалиция да бъде "хвърлена в голяма поляризация", но кабинетът може да бъде платформа за търсене на национално съгласие. "Зависи от нас дали ще се поляризираме и разделяме, или ще работим в името на националния интерес - за свободна, европейска и демократична България", каза още съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3600

4

ROKO s GRANATA

02.03 2022 в 08:12

При още един политически проект ДБ и Ристьо ШЕ ГЛЕДАТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ САМО ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ............МУ-ХА-ХА ????

1031

3

Jar

01.03 2022 в 21:00

Пинокио..
 
X

Да помогнем на украинските деца!