Яне Янев: Най-добре е ГЕРБ да си види проблемите като мине в опозиция, но Борисов си носи кръста

Проектът за конституция на ГЕРБ е нелеп, сигурно имат и друг, истински, предполага бившият съветник на премиера

OFFNews Последна промяна на 19 август 2020 в 16:31 6195 0

Рестарт може да се случи само чрез нов основен закон. Това, което са представили от ГЕРБ като проект, смятам, че е по-скоро, за да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура. Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем. Моето мнение е, че, ако само заради тези текстове искат нова конституция, ми се струва нелепо. 

Това каза за БНР ексдепутатът от РЗС и бивш съветник на премиера Бойко Борисов Яне Янев, който от години призовава за свикването на Велико народно събрание и нова конституция. 

Според него проблемите в сега действащата конституция са страшно много - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана, но настоящият проект е „изключително семпъл и повърхностен и аз смятам, че чрез него ГЕРБ целят да се предизвика дискусия, за да може да се работи по един солиден и истински проект“.

"На практика за 30 години по посттоталитарната конституция роди серийно производство скандали, институционални и легитимационни кризи. Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ", каза Янев.

Според него "неща, които целият народ одобрява, в проекта на ГЕРБ не съществуват“.

„Примерно принципът за мандатност! Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители! По отношение на конституирането на изпълнителната власт няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем както е от нашата конструкция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители", каза още Янев.

Според него за ГЕРБ най-оздравителният процес би бил да отиде в опозиция и да види вътрешните си проблеми и проблемите на държавата от опозиционна гледна точка. Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка.

„Не бих го посъветвал за нищо, защото той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в държавата през последните 10 и повече години“, добави той.

Според Янев премиерът не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради основния закон в страната.

„Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система. Според вас може ли да си търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони“, попита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови