Янаки Стоилов отказал да е кандидатурата на БСП за конституционен съдия

OFFNews 25 септември 2018 в 15:29 3044 0

Янаки Стоилов е решил да не се бори за конституционен съдия. Той е поискал да не бъде кандидатът на БСП за поста. 

Това се разбра от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова по време на пресконференция на "Позитано" 20. "Оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия, от Изпълнителното бюро уважаваме това негово решение", каза тя.

"Днес разговаряхме с Янаки Стоилов преди Изпълнителното бюро“, каза Нинова. По думите ѝ неговата позиция е, че това състезание изглежда предрешено и той е отказал да участва в предварително договорено политическо решение", обясни Нинова.

Очаква се скоро депутатите да изберат ново попълнение в Конституционния съд (КС). Те ще изберат един нов конституционен съдия, а номинации от партиите могат да се правят до 26 септември. Въпреки това се очаква за поста да бъде избран кандидатът на управляващите партии. ГЕРБ и "Обединените патриоти" обявиха, че предлагат Красимир Влахов.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!