И селски кмет може да вземе заплата на министър в годината на вота

OFFNews 29 ноември 2018 в 13:30 4681 1

Кметовете ще могат да получават заплати, равни на министерските, ако се приемат предложените от правителството промени в постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности и в Наредбата за заплатите в държавната администрация.

Документите са публикувани за обществено обсъждане до Коледа. Според промените заплатите на кметовете и заместниците им ще се гласуват от общинските съвети, увеличението на размера им ще зависи от финансовото състояние на общината. 

Поправките засягат: председатели и заместник-председатели на държавни агенции и държавни комисии към МС,  директори на изпълнителни агенции и техни заместници, областни и зам. областни управители, шефове и заместниците им на агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове",на  Държавен фонд „Земеделие“, на БАБХ, АПИ, кметове на райони и кметства, кметски наместници и др. 

Целта на промените е да бъдат премахнати дисбаланси между заплатите на служителите в държавната администрация и органите на власт – агенции и кметове, както и да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията, е посочено в мотивите. 

На практика и кмет на село може да взима колкото министър, ако общината има достатъчно пари или ако общинските съветници решат да му гласуват над 4000 лв. месечно възнаграждение. 

Основната месечна заплата на областните управители ще е равна на 80 на сто от основната заплата на министър, а на заместник областните управители – в размер 80 на сто от основната месечна заплата на губернатора. 

Като антикорупционна мярка промените предвиждат скок на заплатите във важните агенции, като размерът им се определя от ресорния министър. 

Промените ще влязат в сила догодина, когато предстоят местните избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови