И Гардиън разказа защо българите не искат Борисов

OFFNews 27 август 2020 в 14:15 15399 2

Повече от месец продължават протестите срещу дългогодишния премиер на България Бойко Борисов, пише The Guardian в обзорен материал за протестите у нас и политическата криза. 

Статията е озаглавена "Как един причудлив плажен сценарий хвърли дългогодишния български премиер в кипяща вода".

"Масовите протести имат за цел да „си върнат България“ от правителството на Бойко Борисов - и всичко започна с едно знаме" - гласи подзаглавието.

Ето какво разказва "Гардиън" за кризата у нас (със съкращения):

Миналата седмица Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри призива му събиране на Велико народно събрание, за да се "рестартира държавата".

Във видеообръщение Борисов каза, че неговата партия (ГЕРБ) ще предложи списък с изменения в конституцията, сред промените са - депутатите да се намалят на половината от 240 на 120, както и реформа в съдебната система. 

Доскоро премиерът успяваше да издържи на повечето политически бури - от тайните записи, за които се твърди, че са с неговия глас, и се чува как ругае политическите си противници, до снимките, показващи как спи, а до леглото му има пистолет. 

Протестиращите, които призовават за неговата оставка, тази на неговия кабинет и на главния прокурор, получиха подкрепата на хиляди хора през последния месец. 

Протестите започнаха, когато бившият министър на правосъдието Христо Иванов и още двама души се опитаха да акостират с лодка на плаж близо до пристанище в Черно море и се пробваха да забият българско знаме. Плажът, който се предполага, че е публичен, е в непосредствена близост до имение, собственост на Ахмед Доган, бивш политик от ДПС със сенчести бизнес интереси. Трима служители на НСО пазеха обществения плаж и не позволиха на мъжете да слязат от лодката, след което хвърлиха знамето в морето.

Тази акция на Иванов беше с цел да се възстанови правото на ползване на плажа. Бившият правосъден министър определи правителството като зависимо от Делян Пеевски (медиен магнат и депутат от ДПС). Партия ДПС е основана на базата да защитава правата на турското малцинство, репресирано от бившия тоталитарен режим. Пеевски се е превърнал в основен играч в българската икономика, притежаващ няколко строителни компании и приблизително 80% от българските медии.

Миналата седмица Борисов направи предложение да се оттегли. "Готов съм да напусна по всяко време, ако това ще оправи нещата", каза той по време на събрание на неговата партия, на което имаше 4000 членове на ГЕРБ, събрани в кратък срок. След изказването на Борисов членовете извикаха "Не". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

2

tarabata

28.08 2020 в 10:32

ХАХАХАХАХАХА... Кои българи-от столипиново или 800 хил. мъртви души? Щото нормалните образовани и материално осигурени българи искат- ОСТАВКА!!!!!!!!!

1894

1

Sashkavas

27.08 2020 в 18:59

5 платени мекерета на кръст не са Българите. Нека да дойдат изборите и щенвидим кой искат и не искат българите
 
X

Да помогнем на украинските деца!