Христо Проданов от БСП: Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ

OFFNews 06 ноември 2022 в 18:16 2466 0

Христо Проданов

Снимка

Христо Проданов

“Надявам се разумът да надделее и да се състави правителство. Едни шести избори подред нищо няма да променят. Накрая на хората ще им омръзне и вече никой да не излиза да гласува, което ще е пагубно за парламентарната демокрация и ще налее в пропагандата за президентска република и за едноличен режим.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група “БСП за България” Христо Проданов в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

“Ако третият мандат дойде при нас, отново ще направим всичко възможно, така че да се постигне политически споразумение. Дали ще успеем, това не е въпрос само до нас, а и до всички други участници в преговорите. Ако го даде на някой друг, ще се явим на преговори и ще бъдем конструктивни”, коментира още той.

Проданов посочи, че позицията на БСП за първите два мандата е ясна - мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен от левицата, а ако бъдат поканени на разговори от “Продължаваме промяната” в рамките на втория мандат, социалистите ще се отзоват и ще проведат разговор по политики.

“Още в предишния парламент бяхме против изпращането на оръжие за Украйна. По този въпрос компромис не можем да направим. Няма как да подкрепим наливане на масло в огъня на войната”, каза депутатът от “БСП за България” във връзка с гласуваното решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

По неговите думи актът на даване на оръжие е акт на враждебност и е на отдалечаване от сядането на масата за преговори.

Христо Проданов подчерта, че машинното гласуване не е отменено и че БСП се е борила за него. “Ние направихме компромис с връщането на възможността да се гласува с хартия. Надяваме се тези, които гласуват с машина, да продължат да гласуват машинно, но тези, които се притесняват по една или друга причина, все пак и те да могат да отидат да гласуват”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови