Христо Иванов: Управлението ще е трудно, може да се окаже преходно

OFFNews 12 декември 2021 в 14:20 4573 1

Снимка Архив

"Това управление ще бъде конструкция-изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната му характеристика е, че е първото след Бойко Борисов. Затова смятам, че може да има преходен характер. Той може да проличи след местните избори".

Това заяви за БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател в оставка на "Да, България".

"Форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация".

Според него това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер:

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

Според него, ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира.

"Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство", категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че сега трябва да се реформира прокуратурата, защото "това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно".

Христо Иванов поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ:

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови