Христо Иванов: Трябва да е сигурно, че при опит съдебната реформа да бъде обърната с хастара, премиерът ще си подаде оставката

Гешев е срам за българската прокуратура, нарече политиците боклук, каза още съпредседателят на ДБ

OFFNews 19 май 2023 в 22:05 6120 0

Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

Въпросът за доверието между политическите формации продължава да виси като дамоклев меч върху преговорите на ГЕРБ-СДС и другата коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в предаването на БНТ "Панорама". Според него двете формации не са успели да се разберат в прозореца до връчването на първия проучвателен мандат. Той потвърди, че ПП-ДБ не могат да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ, имено заради липсата на доверие.

"Ако този път въпреки обещанията, отново съдебната реформа бъде обърната с хастара нагоре, този човек ще си подаде оставката. Това е логиката на втория мандат. Виждам сериозна необходимост, шанс с втория мандат", каза той. 

"Когато г-жа (Мария) Габриел представяше своите приоритети, представи като пръв решаването на политическата криза. Трябва да погледнем защо съществува това разединение и недоверие, при положение, че всички говорим еднакви неща, като приоритети. Фундаменталният проблем е, че хората не могат да повярват", изтъкна Иванов и подчерта, че решението е съдебна реформа.

Той коментира, че при излъчен от втория мандат премиер ще има гаранция, че съдебната реформа ще се случи, а няма да бъде подменена, което по думите му сме виждали преди.

"Това недоверие има своите основания в близката ни история. Фундаменталният проблем е невъзможността българските граждани да повярват на политическата класа, че е способна да постави интересите на обществото над собствените си интереси", обясни още Христо Иванов.

Според него от ПП-ДБ искат да изчистят фигурата на главния прокурор от политизация. "Да не говорим за премахване (за каквото днес намекна Христо Иванов - бел. ред.), а за опразняване", обяви той.

"За съжаление Гешев е срам за българската прокуратура, нарече политиците боклук. Гешев се появи и каза: Имах едни приятели, с които не се занимавах. Но сега вече не са ми приятели и ще се занимавам. Това беше демонстрация на всичко тайно през последните 30 г., но сега вече е явно", коментира още Христо Иванов.

Той беше категоричен, че (политиците) трябва да решат в дълбочина политическата криза, като започнат от съдебната реформа. А носителят на първия мандат може да намери 120 гласа, но не е сигурно, че ще намери ресурс за тези промени.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов отново декларира, че формацията има намерение да изпълни първия мандат. Той обясни, че е възможно конституционно правителство с кратък хоризонт, което ще позволи да се премине през тежките кризи и да се успокои обстановката. Митов определи като странно деленето на първи и втори мандат. И напомни, че няма правителство, избрано с втори мандат.

"Въпрос на легитимност е, а защо да не говорим и за национален мандат", допълни Митов.

По думите му ГЕРБ проявява мъдрост и зрялост да разговаря с всички, за да намери това сечение, което да позволи на базата на определени принципи да се състави кабинет. Но според него най-стабилна е формулата с политически ангажирани фигури, които могат да изпълнят поставените задачи.

"Имаме много тежка ситуация, бюджет няма, юни месец ще отпадне възможността да се разчита на удължения бюджет", аргументира се той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!