Христо Иванов: Целта ни е да спрем Пеевски да презареди

OFFNews 21 април 2024 в 11:55 4383 14

Христо Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов.

Нашата цел е да спрем Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това е целта на ПП-ДБ и това предлагаме на избирателите, каза лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в предаването "Неделя 150" по БНР.

„Това е фундаменталният въпрос за функционирането на републиката. Това е връщане на империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде много по брутално от 2017 година“, предупреди той.

„ГЕРБ трябва да решат, дали ще са с Пеевски, който им провежда оперативки, присъства на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги. ГЕРБ да изберат къде ще са. Ние с проекта за споразумение сме дефинирали, с каква цел бихме подкрепили правителство. ГЕРБ и всички политически сили да изберат, дали ще бъдат инструменти на Пеевски да си укрепи държавата или ще продължим усилията за изкопчим държавата“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов заяви, че в името на „изкопчване на държавата“ ще разговарят с всички политически сили и "открехна вратата" към БСП и ИТН.

За конституционните промени, Иванов заяви, че ПП-ДБ са предлагали по прост вариант:

"Не мисля, че е уместно да поставяме въпроса, че има някаква грешка и някой да си признае. Имаме нов инструментариум, който е с определена сложност, но при добросъвестно прилагане, може да реши проблемите и за нова политическа система. Ние предлагахме по-прост вариант - служебното правителство да бъде в състав на редовното към момента и преназначавано с указ на президента."

Лидерът на Да, България обясни, че в промените "се залага търсене на баланс в триъгълника - парламент, кандидат-премиер и президент“.

"Необходим е баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили не разбират, че трябва да се търси този баланс", добави той.

Според Христо Иванов президентът е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет и затова ПП-ДБ са напуснали.

„Президентът казва, че прави консултации, но „нямам правомощия да коментирам министрите“. И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение, че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за Съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може – защото от вътрешния зависи провеждането на избори“, попита Христо Иванов.

И допълни:

"Правилата за конституционните промени не съм ги направил аз, ние предложихме друг модел и беше отхвърлен от ГЕРБ и ДПС. Този модел има позитиви, проблемът е, че в ситуацията има норма на безотговорно поведение, вместо да прилагат инструментариума на търсене на баланс. Смятат, че трябва да упражнят властта лично, това виждаме в момента. Този модел, ако бъде прилаган добросъвестно, ще ни е полезен на нас като граждани, защото не трябва да има центрове, които концентрират власт, защото президентът преди концентрираше власт. И Пеевски се опитва да си запази влиянието. Ние като общество трябва да бягаме от модели, които концентрират власт, а такива които споделят власт между политическите сили в НС и никой не трябва еднолично да взима власт. Става дума за цялостна философия. Критикуваме президента, защото трябваше да влезе в ролята на посредник."

Лидерът на „Да, България“ заяви, че „ако главният секретар Живко Коцев е допуснал нещо, от това което му се вменява - неподходящи връзки и начин на живот, подаръци или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще отговаря пред съда“.

„Нашият проблем е фундаментален, всичко това почна да се вади след началото на кампанията. Защо досега не бяха извадени компроматите? То се вади по начин, който ясно напомня селективно изтичане на протоколи от прокуратурата“, посочи Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

32

случайно прочетох

22.04 2024 в 12:44

Прав е “мнение от IP”
Трябва да се гласува. А на намагнитения и на следващия за намагнитване да не им се коментират бълбуканията.
Христо Иванов също трябва да престане с плашенето с прасетата, защото много хора не ни е страх от тях, а от тази, които ги угояват (лемурите, много са).

11982

31

leomesi

22.04 2024 в 10:22

бе и вас да ви спре някой, няма да е лошо :)

17439

30

мнение от IP

22.04 2024 в 10:18

То целта на Пеевски е ясна. Да скара тези, които мислят като @Dido с тези, които мислят като @alfakentavur. Изходът е да гласуват повече хора. Силата Пеевски да се свие в собствената си черупка е в хората.

2550

29

alfakentavur

22.04 2024 в 07:48

Добре, Dido. Ти явно предпочиташ пред тези 9 месеца да беше управлявал Резидентът Радев с поредния си гълъбарник.
Тогава - на следващите избори гласувай за БКП или Израждане.

1419

28

Dido

22.04 2024 в 07:22

Късно е, либе, за китка!Кои беше в едно легло 9 месеца с въпросната " империята на страха"?Кой, бре, Христо?Аз знам, че НЕ гласувахме за вас за да мачкате чаршафите с Лойко и кашалота!Плюхте си и на достойнство, и на морал, и на етика!!9 месеца НЕ ПОКАЗАХТЕ и грам характер - ГРАМ!!!Срам сте!

300

27

781000

21.04 2024 в 22:43

Изборът е Пеефски с каишка или Пеефски без каишка. Първият вариантго видяхме вече 9 месеца, вие кажете нещо промени ли се.

80

24

230 млрд баксов

21.04 2024 в 17:00

Пеевски или България това е изборът!
 
X

Предизборно със Светльо Витков