Христо Иванов: ПСА е увековечавал и победата над Горянското движение

Сърдят се за случайна торта на наше събиране, аз не съм я видял дори, защото никой не е имал намерение да празнува нищо, каза съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 23 декември 2023 в 00:12 4641 0

Христо Иванов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов в Народното събрание

Един от поводите на паметника е увековечаването на победата над Горянското движение. Пое ли някой от предишния режим отговорност за целия този терор? Сега се сърдят за някаква случайна торта, която някакви хора донесли на наше събиране. (...) Ако бяхме провели този разговор за този терор, който в този паметник също се олицетворява, сега щеше да е по-лесно. 

Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод демонтажа на Паметника на съветската армия (ПСА). 

По повод тортата на коледното парти на "Продължаваме промяната - Демократична България", "украсена" с парчета от нарязания паметник в сив фондан, Христо Иванов коментира: "Аз не съм я видял дори, защото никой не е имал намерение да празнува нищо." 

Той заяви, че паметникът е символ от тоталитарен период, с който нашето общество така и не е намерило начин да сключи вътрешен мир.

"Това ражда най-различни чувства, включителна такива, които аз разбирам, че на някой друг може да не му харесват. Когато описваме това като рязане на паметника трябва да разбираме, че става дума за демонтаж, който се извършва по същата технология, по който е бил монтиран, просто защото технологично няма друг начин", каза Христо Иванов. 

Лидерът на "Да, България" подчерта, че обявената цел на демонтажа е обновяването на паметника и излагането му в подходящ контекст, така че като артефакт да бъде достъпен. По думите му изводите, които следват от сложната история около ПСА, трябва да бъдат достъпни за обществото.

"Дали ако всички бяхме взели отговорно отношение за руската агресия в Украйна, ако бяхме казали ясно, че е тежко нарушение на международното право и без оправдания, дали нямаше да е по-лесен този разговор сега?", попита Христо Иванов. 

Той добави, че разбира всички сложни чувства, които поражда тази ситуация и че те ни дават повод да си дадем сметка, че е имало разговори по болезнени теми, които сме пропуснали да проведем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика