Христо Иванов: Притеснен съм, защото нямаме диалог с ПП

Заплахата от оставка може да се окаже начинът за гарантиране на правителство, обяви съпредседателят на "Демократична България"

Ружа Райчева 08 ноември 2022 в 13:14 4071 5

Христо Иванов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов в Народното събрание

Притеснявам се, защото структуриран разговор с "Продължаваме промяната" нямаме. Поддържаме някакво ниво на диалог, но истината е, че структурирана комуникация, в рамките на която да почнем да изработваме параметрите на евентуален втори мандат, няма, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание.

"Времето изтича, а изработването на една работеща формула ще отнеме време и доста усилия, и в този смисъл ме притеснява, че няма структуриран разговор", каза той. 

Иванов подчерта, че има голямо значение кой е мандатоносителят, защото той е този, който решава дали нещо да се внесе в пленарната зала или не. По думите му мандатоносителят също така трябва да осигури и "възможност за дърпане на спирачка":

"В една толкова сложна комбинация заплахата от оставка може да се окаже начинът за гарантиране на правителството. Оставката на правителство в ролята на спирачка може да гарантира изпълнението на този ангажимент. В този смисъл мандатоносителят е този, който ще осигури сигурността, че премиерът ще даде оставка при настъпването на политически обстоятелства", обясни лидерът на парламентарната група на ДБ. 

Иванов обяви, че БСП са възможен партньор на ДБ, но че има няколко теми, които сериозно раздалечават двете формации. ДБ настояват за модернизация на Българската армия чрез закупуването на нови осем F-16 и категорично защитават влизането в еврозоната, докато БСП са против новите изтребители и примането на еврото. "Натрупаха се доста разграничения между нас и БСП, които биха затруднили възможна наша колаборация", уточни той. 

Съпредседателят на ДБ повтори, че коалицията няма да подкрепи първия проучвателен мандат за сформиране на правителство, който президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ:

"Ако се стигне до втория мандат, нека видим каква ще бъде формулата, която "Продължаваме промяната" ще предложат. За третия мандат съвсем не мога да кажа какво ще се случи, защото предстои каква политическа формация ще се образува", каза още Христо Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

09.11 2022 в 06:27

НИЗВЕРГНАТИЯ ОТСЕКЪДЕ ПСЕВДОПОЛИТИК , МУ СЕ РЕВЕ НА КОНЕВРЪЗА , ЧЕ НИКОЙ НЕ МУ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ! ПОЕЛ Е ПО ПЪТЯ НА СЛАФЧО И КОРНЕЛКА !