Христо Иванов: Парламентарната аритметика е неумолима, за промените в основния закон трябва да се търси подкрепа от всички

Ружа Райчева 02 февруари 2022 в 13:35 1812 0

Снимка Архив

Най-накрая политическият часовник на ДПС се срещна с реалния ход на времето. Не мога да кажа, че това не е позитивно, заяви съпредседателят на "Демократична България" по повод предложените от ДПС промени в Конституцията. 

Утре предстои комисията по конституционни промени да се състави.

"Комисията не цели да поставя въпроса чий законопроект ще подкрепи. Както знаете, парламентарна аритметика е неумолима и всички заедно трябва да се обединим около необходимите за България промени", коментира Иванов. 

Според него и ДПС са отчели, че промените в Конституцията са неизбежни, тъй като за такива призовава професионалната общност в България от години.

"Освен противник на ДПС, "Демократична България" винаги е настоявала за съдебна реформа", каза още Христо Иванов. 

ДПС предлагат Висшият съдебен съвет да се раздели на две части - Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, предлага ДПС в идеите си за ремонт на Конституцията. 

Движението за права и свободи предлага главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС и министърът на правосъдието, които в момента са членове по право на ВСС, да не участват в двата нови съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!