Христо Иванов: Няма да подкрепим котки в чувал и правителство с мандат на БСП

Може да се намери формула за правителство, но всичко зависи от ИТН, убеден е съпредседателят на ДБ

OFFNews 18 август 2021 в 14:27 7267 0

Третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС. Следващото управление трябва да направи съдебна реформа и да изчисти държавата от дълбоките структури на корупцията.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след консултациите с държавния глава Румен Радев преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Поели сме ясен ангажимент. Нашият призив изначално е, че с партиите извън ГЕРБ и ДПС, можем да влезем в диалог", каза той.

Според Иванов обединението ще държи на ангажимента си и няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

"Смятаме, че третият мандат е кризисен и той ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал, като такава. Той трябва да е с ограничено време, в него да няма ярки партийни фигури и да е фокусиран върху определени задачи. Всичко е въпрос на преговори", заяви Иванов.

По думите му е важно да има нормален политически разговор.

"Без ИТН не може да се случи кабинет, аритметиката е ясна. Разчитаме, че здравият смисъл, ако не веднага, то постепенно трябва да започне да действа", добави съпредседателят на ДБ.

Иванов уточни, че времевият хоризонт ще обхване зимният период, когато има сериозен риск от ковид вълна.

"Ако изпуснем възможността за третия мандат, то отиваме на избори. Нас не ни е страх, но носим отговорност. Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, това няма как да се случи", завърши Иванов.

По време на срещата си с Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Борислав Сандов президентът Румен Радев категорично заяви, че страната е изправена пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство.

"Колегите ви от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат мандата веднага след получаването му. От тук расте и залогът за даването на третия мандат. За връчването му се иска диалогичност и консенсус", каза държавният глава в началото на срещата.

Радев похвали ДБ, че е активен фактор в диалога.

"Питам ви трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите вътре в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, от който зависи ще имаме ли правителство", каза държавният глава.

Според съпредседателя на коалицията Христо Иванов хоризонтът на евентуалното бъдещо правителство ще е да се справи с кризата и да предстоящата зима.

"Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е висок. Страната е поставена пред усложнена комбинация от кризи. Резултатът е непредсказуем и всички трябва да осъзнаем отговорността с третия мандат да се компенсира дефицита на подхода при първия мандат и да излъчим управление, което да преведе страната през зимните месеци", каза той.

Според Иванов избирателите не са дали на никого доминираща роля и затова диалогът и готовността за търсене на пресечни точки е ключов елемент.

"Нещо повече - липсата на диалог са рецепта за липса на отчетност, прогрес и легитимност. Това е онази сметка, която българските избиратели искат да променим", каза той.

Христо Иванов обясни пред държавния глава, че Демократична България е нямало кок да подкрепи правителство с първия мандат на ИТН.

"Важно е с третия мандат - 4-те партии извън ГЕРБ и ДПС да се опитаме поне за кратко да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната", каза Иванов.

Според него има възможност да се намери работеща формула, а ключовият момент ще бъде поведението на депутатите от "Има такъв народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!