Христо Иванов: Лозан Панов ще бъде на балотаж

„Червените линии“ пред "Демократична България" са коалиция с ДПС и ГЕРБ

Ангел Марковски Последна промяна на 09 октомври 2021 в 10:12 2584 5

Снимка Ружа Райчва/OFFNews

Лозан Панов ще бъде на балотаж, защото той поставя теми, които са структуроопределящи за политическия дебат в България. Това заяви по бТВ съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов.

„Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални говорители на гледните точки на демократичната общност. Беше естествено да получи подкрепата ни. Не на последно място той е независим, защото е излъчен от хора, които са независим. В инициативния комитет, издигащ Лозан Панов за президент, няма нито една партийна кандидатура“, добави той.

Иванов каза за инициdтивния комитет на Анастас Герджиков, че „когато Радомир Чолаков е председател на Инициативния ти комитет и ти кажеш, че нямаш нищо общо с ГЕРБ, е повече тъжно, отколкото смешно“. 

„Важно е също и да усетим промяната, която се случва във времето. Хората не искат да сменим Бойко Борисов в ролята му на „един голям, който събира много власт в себе, с друг такъв. Хората искат диалогичност и всичко да се сложи на кръглата маса на равнопоставен разговор, в който да доминират обществените интереси, а не междуличностните отношения“, смята съпредседателят на „Демократична България“.

Иванов добави, че предишните два тура избори са били цената всички да научим този урок. Надявам се следващия парламент да започне с яснота около няколко неща: ще има коалиции, които ще стъпят на цялостни, внимателно изработени коалиционни споразумения; ще има споделяне на отговорност; ще има разговор за биографиите и капацитета на хората, които се номинират за определени позиции. Всичко това ще е, за да сформираме управление, което да може да си постави амбициозната задача да промени страната“, каза още той.

„Червените линии“ - ДПС, ГЕРБ и БСП

„Акцентът за нас ще бъде внимателното структуриране на отношенията на една бъдеща коалиция, с ясните „червени линии“ по отношение на ГЕРБ и ДПС. Относно БСП „червената линия“ е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат и въпреки негативизма, който се изля върху нас, в миналия парламент удържахме на този ангажимент“, заяви Иванов.

Според него ГЕРБ трябва да останат извън властта достатъчно дълго, за да престанат да бъдат носител на токсичност.

„Радев има за какво да бъде критикуван, независимо от това, че той по отношение на трудните теми за съдебната реформа и състоянието на прокуратурата застана на правилната страна на историята. Конкретно той има за какво да бъде критикуван по отношение на това как подходи за избори на главния прокурор Иван Гешев, пропусна възможността да употреби цялата пълнота на ролята на президента в един такъв избор“, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2732

5

zuljin

09.10 2021 в 16:56

„Червените линии“ - ДПС, ГЕРБ и БСП

Абе кат ви знам зор за баница, бас държа, че пак бихте се коалирали с ГЕРБ... квото и да си дрънкаме Лозан Панов го знаят по-малко и от Луна... не е с големи шансове.

-6806

4

Клавдиус

09.10 2021 в 15:21

Тоя не го слуша главата.
ДБ резки изгубиха 2/3 от електората си.

1399

2

09.10 2021 в 14:22

Интересно... с Луна ли ще се балотира или със Стъки!!!

1000

1

alabalaa

09.10 2021 в 12:55

Хаххахахах. Тия от ДеБъ България съвсем изчаткаха! Сменете си дилъра!