Христо Иванов: Или новият кабинет ще промени правосъдието, или ще престане да съществува

OFFNews 22 юни 2023 в 21:05 3373 1

Христо Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

Новият ротационен кабинет “Денков - Габриел” или ще промени правосъдието, регулаторите и упражняването на власт в България, или просто ще престане да съществува. Това заяви председателят на “Да, България” Христо Иванов в ефира на “Лице в лице” и добави, че ГЕРБ демонстративно цели да прави каквото си иска с алтернативно мнозинство при гласуванията в пленарна зала.

“Ако позволим правителството да изглежда като нещо, висящо на простора, докато някой отзад си мисли, че може да продължи по стария начин, правителството ще падне. Това би имало огромна политическа цена за всички”, предупреди народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България”. Той добави, че нито една от формациите в ПП-ДБ няма да търпи управление, което съществува само за да дава политическо време на някой да прикрива неудобните си мнозинства в парламента.

“Гледах как се гърчи Костадин Костадинов преди мен в студиото. Няма проблем, ако ГЕРБ смятат, че имат по-хубави закони, да продължат да си ги гласуват с ДПС и “Възраждане”, заяви Иванов и отхвърли тезата на ГЕРБ, че антикорупционният им закон е по-стойностен от този на ПП-ДБ. Той обори и твърдението на Бойко Борисов, че ГЕРБ нямат ангажимент към политиките на редовното правителство и видя в тезата отказ от ангажимента за промяна в България.

“Правителството беше създадено с много тежък компромис и ще оправдае съществуването си, ако реши фундаментален проблем - върховенството на правото и правилата в политиката и упражняването на власт”, каза още бившият правосъден министър. Той предупреди, че ГЕРБ вече нарушава съвместната заявка между професор Денков и Мария Габриел всички нови назначения в регулаторите да са предварително съгласувани между първата и втората политическа сила.

“Правителството трябва да го има, за да си свърши работата по големите теми - включително решителни реформи в службите и институциите, които гарантират правов ред. Това е имунната система на една държава и основата на нейния суверенитет”, напомни Иванов. Той призова много бързо да се създаде механизъм за вземане на съгласувани политически решения между подкрепящите правителството. “Стигнем ли дотам да си четем есемеси от лична кореспонденция, да ги развяваме по медиите и да занимаваме хората с кухненската си работа, очевидно много тежко сме загубили фокус. Това не е въпрос на стил, а на загуба на усещане каква е нашата отговорност”, допълни политическият лидер.

Иванов предупреди още, че до ден-днешен не знае къде стои ГЕРБ по темата за съдебната реформа и изрази притеснение, че Бойко Борисов намира за по-важна темата за кадровите назначения по места. “Нека разделим кухненската работа от реално важната, която ще определи как ще се управлява България през следващите пет години, колкото траят мандатите на регулаторите”, призова Иванов.

Председателят на “Да, България” заяви, че напълно делегитимираният състав на Висшия съдебен съвет няма моралното право да стартира процедура за избор на нов главен прокурор, след като е избрал и три години търпял безобразията на Иван Гешев.

Според него членовете на ВСС трябва първо да си зададат въпроса как изобщо могат да се нарекат български магистрати и да бъдат лице на правосъдието у нас след избора им на Гешев. “Ако тези хора искат да проявят минимална отговорност за тази държава, която не е моя или тяхна, те трябва да се въздържат от вземане на решения, които са в спорни”, заключи Иванов и призова парламентът да пристъпи към убедителна промяна, включваща нов състав на ВСС и Комисията по конституционни въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

1

Stoyancho

23.06 2023 в 12:24

залагам на второто понеже в нищо в което е замесен Иванов не е просъществувало.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша