Христо Иванов: Дребни квартални мутри, Пеевски ни тласка към избори, защото не получава каквото иска

OFFNews 23 февруари 2024 в 09:51 6527 6

Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов.

"Боравя с политически аргументи. Този тип опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори. Поведение, свързано с опити за публичен шантаж, за злепоставяне с неполитически аргументи." Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Не съм сигурен дали този тип поведение е проява на самочувствие или на нервност. Ако говорим за нервност, се намираме в съвсем друга оптика. Очевидно нервността е от това, че г-н Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза. Той иска да тласне страната към избори, защото не получава това, което иска", каза още бившият правосъден министър.

Той обясни, че ПП-ДБ очакват насрещна преговорна позиция.

"Ако има условия да продължим нататък, това ще си проличи. За момента не мога да съобщя, че е настъпило някакво раздвижване. Очакваме насрещната позиция на ГЕРБ. С ГЕРБ споделяме отговорността за това управление", каза още Иванов.

Формулата предвижда Денков да подаде оставка на 6 март. След това ще има преговори в условията на кабинет в оставка, колкото време даде президентът Радев, защото вече ще е в сила "неговият хронометър", посочи той.

Според Иванов в момента Пеевски се опитва да демонстрира, че може да събори правителството, а въпросът е дали това ще му бъде позволено.

"Нашите избиратели са ни дали мандат за определени резултати, България да излезе от политическата криза. Дали ще са доволни какви компромиси сме правили, защото сме правили компромиси, те ще се произнесат на избори, когато те дойдат", обясни той и изтъкна необходимостта от яснота как ще се вземат ключови решения занапред.

Има определена политическа цена, за да го има това правителство, затова на ГЕРБ сме предложили определена механика как да се формират мнозинства, отбеляза още Христо Иванов.

"Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата", каза той относно избора на кандидати за регулаторите.

"Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство – решение за кого ще гласуваме. Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с "този е мой, този е твой". Ако не можем да се съгласим, не избираме никого", обясни Иванов.

"Няма делкане", уточни той. По думите му, "има споделяне на политическа отговорност".

На въпрос дали е поставян въпросът за Андрей Янкулов да заеме позицията на главен прокурор, както твърди Делян Пеевски, Иванов отговори:

"Ние, ПП-ДБ сме обсъждали различни кандидатури за различните постове, които се излъчват от Народното събрание. Името на Андрей Янкулов е фигурирало в тези обсъждания на различни етапи. Това изобщо не е било в режим на някакви пазарлъци."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

23.02 2024 в 13:06

Противно на мнението, че било недалновидно, глупаво, недемократично и не знам какво още да се изпраща този меморандум, аз мисля, че е точно каквото трябаше да направят. Защото иначе щеше да се наложи всички регулаторни органи, всички предложения от квотата на парламента за органите на съдебната власт да се договарят в някакви стаички на мазни, постни и т.н. кафета.

1005

5

ПР

23.02 2024 в 13:06

За съжаление-мутри са,но не и дребни.Ни в пряк,ни в преносен смисъл.Напротив,охранени от наши милиарди пари,тежки мутри са.За новото дуо,дето като каже единият,другото дебел веднага рипва в подкрепа."Магнитски'е нещо твърде сериозно.Трупат се множество данни и факти от МП и МФ на САЩ.Включват се 7 подопечни агенции от двата департамента.И когато всичко е подредено,се подписва от високо.Но,какво значение имало това у нас....Г-н Иванов,да е чувал,че нито ББ,нито ДП могат да живеят без "пай"от всичко?!НЕма ли за тЕх,забрАви за случая!Такова беше у СИК.Школа.

1236

4

БотоксПутю

23.02 2024 в 11:50

И що тъй нервничи Шишо като чуе името Андрей Янкулов?

1000

3

Tsvyatko Kovachev

23.02 2024 в 11:48

ама пи мазно кафенце , а ?

22548

2

dolivo

23.02 2024 в 10:55

Омръзна ми да гледам селяндура Шиши как се опитва да резонира с речта си с най-опростаченото съсловие.

Може да му се получи, но Шиши далеч не е Тръмп. Най-малкото, защото публично не притежава нищо. Бандит криещ си авоарите, защото не е платил данъчната дан към избирателя.

А избирателя баламосан с речетатив от Бай Брадър.

4638

1

Того

23.02 2024 в 10:37

Намагнетизираната сланина иска да може да преразпределя, да делка, да назначава хора като Петьо Еврото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!